Notícia de Telenoticies de TVC

La UPC i la UB han enllestit un projecte comú, anomenat Portal del Coneixement, per remodelar la Zona Universitària de la Diagonal, a l’entrada de Barcelona. A aquesta part de la ciutat s’hi apleguen cada dia 60.000 estudiants, 4.000 professors i investigadors i 2.000 treballadors d’administració i serveis, però moltes infraestructures s’estan quedant petites i obsoletes. Des de fa anys les administracions implicades pensen a tirar endavant un pla d’ordenació, però no ha estat fins al relleu al capdavant d’ambdues universitats que s’ha elaborat un projecte conjunt que en els propers dies presentarà a l’Ajuntament.

Els nous rectors Antoni Giró, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i Màrius Rubiralta, de la Universitat de Barcelona (UB), es van fixar en ocupar el càrrec recuperar la vella idea del Portal del Coneixement. La part central del projecte és el triangle delimitat per la Diagonal i les avingudes Doctor Marañón i Joan XXIII, on fins aquest curs es trobaven les facultats de Geografia i Història de la UB, que ara s’han traslladat al Raval. Els edificis, doncs, que han quedat buits, ja han començat a ser rehabilitats i el projecte preveu que formin part de l’ampliació del Parc Científic de la Central.

D’altra banda, edificis com els menjadors universitaris s’han quedat petits i no es descarta enderrocar-los per deixar pas a altres infraestructures universitàries. També és probable que siguin remodelades, o fins i tot enderrocades, les torres de la facultat d’Enginyers, sempre que es traslladi el centre a la zona del Besòs. La Facultat de Farmàcia també presenta un futur incert, pendent de ser o traslladada o ampliada, ja que s’ha quedat petita per a la quantitat d’estudiants i necessitats.

La plaça Bederrida, situada darrere la Facultat de Física, és la que patirà, en principi, una major remodelació. Actualment, la plaça té un dispòsit d’aigua sota i un aparcament improvisat immens a sobre. Els rectors proposen edificar equipaments comuns, tant per a la Central com per a la Politècnica, així com una biblioteca, un nou menjador universitari, una zona de serveis de bars i botigues, serveis mèdics i, fins i tot, una residència d’estudiants, a més d’un jardí temàtic.

El Portal del Coneixement ha de ser una realitat el 2010, segons els rectors, i farà que la zona experimenti una millora notable en seguretat, amb més il·luminació i vigilància. El principal entrebanc, però, que té el projecte és la caserna del Bruc, situada al costat del Campus Nord de la UPC, i que el pla aspira a integrar els 50.000 metres quadrats que ocupa. El Ministeri de Defensa, propietari dels terrenys, no ha mostrat cap disposició per cedir les instal·lacions.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació