Noticia de Telenotícies de TVC del 16 de novembre de 2006

Estudiants de diverses universitats catalanes s’han manifestat al migdia per protestar contra el pla de Bolonya, que ha d’adaptar el sistema universitari espanyol al marc europeu. Les protestes s’havien convocat per tot l’Estat i a Catalunya hi ha hagut concentracions a Barcelona, Girona, Lleida i Tortosa. A la capital, la concentració d’uns 3.000 estudiants, segons els Mossos d’Esquadra, i de 8.000, segons els organitzadors, ha acabat amb incidents quan una trentena d’encaputxats ha començat a llençar pedres, petards i ampolles contra la delegació del govern. Els Mossos han detingut almenys set persones i hi ha hagut tres fotògrafs ferits. A Girona, la manifestació ha coincidit amb la cimera hispanofrancesa i no havia estat autoritzada i a Barcelona, fonts dels Mossos han assegurat que no els l’havien comunicat.

La manifestació a Barcelona, que ha estat la més nombrosa de les que s’han celebrat, ha començat a la plaça Universitat i els estudiants que s’hi concentraven han baixat per Via Laietana, per finalitzar davant de la delegació del govern a Catalunya, a Pla de Palau. Els manifestants han desplegat pancartes amb lemes com “Reconstruïm la pública. Canya a Bolonya”, i han estat convocats per la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (Pmdup), integrada pels sindicats d’estudiants AEP i SPEC i assemblees de facultats.

Incidents en acabar la protesta

En acabar la manifestació s’han produït alguns incidents davant de la delegació del govern que han acabat amb almenys set detinguts. Un grup reduït de joves encaputxats han llançat pedres, petards i ampolles contra l’edifici. Després que la manifestació ja s’havia dissolt, una trentena de joves encaputxats han llançat objectes contra els agents de la Guàrdia Urbana, cosa que ha originat una contundent càrrega de la policia autonòmica, que ha acabat amb les set detencions.

Fins al llançament d’objectes, la manifestació ha transcorregut de forma lúdica i pacífica en protesta per la reforma universitària que s’està duent a terme a Espanya per adaptar el sistema al nou marc general europeu, l’anomenat “pla de Bolonya”.

El pla de Bolonya preveu un sistema europeu de crèdits i un model de graus i postgraus que, segons la Pmdup, suposa “un filtre” a l’hora d’estudiar a la universitat que dividirà els estudiants en funció de la seva capacitat econòmica. La plataforma ha distribuït un manifest en què assegura que el procés “ha estat ideat de forma antidemocràtica per part d’agents externs a les universitats i facilita una privatització indirecta de la universitat”. La Pmdup demana la paralització de les mesures del pla de Bolonya i exigeix un increment important dels fons destinats a l’educació pública. A més, assegura que el pla “accentua la pèrdua del català com a llengua vehicular universitària”.

A Girona, estudiants, Chirac i Zapatero

A Girona, la manifestació ha coincidit amb la cimera hispanofrancesa que ha reunit a la capital de l’Onyar el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb el president de la República Francesa, Jacques Chirac. En un principi, la Conselleria de l’Interior no havia autoritzat la manifestació, però la policia no ha intentat desfer-la i s’ha desenvolupat sense incidents, després que se’n canviés la ubicació.

El mig miler d’estudiants que s’han manifestat s’havien de concentrar al barri vell de Girona, molt a prop d’on es reunien Chirac i Zapatero, però al final s’ha fet més lluny per evitar que la policia dissolgués la marxa. Només hi ha hagut un moment de tensió quan els estudiants s’han apropat a la barrera antiavalots dels Mossos d’Esquadra.

A Girona hi ha convocada una altra manifestació per protestar contra la cimera.

A Tortosa i a Lleida també alguns estudiants s’han manifestat per protestar contra el pla de Bolonya, però en molta menys quantitat que a Girona o a Barcelona. A la capital del Baix Ebre un centenar d’estudiants universitaris i de Secundària han fet sentir la seva veu pels carrers de la ciutat, i a la capital del Segrià, prop de la meitat, només una cinquantena, han sortit al carrer.

Llegir-ho a Telenotícies de TVC

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació