Xavier Salvador

Notícia de El Periódico del 28 de novembre de 2006

Catalunya serà la seu del nou Centre Tecnològic de la Indústria Química (CTIQ) que donarà servei i assistència tecnològica a les 4.617 empreses espanyoles del sector. El centre estarà operatiu a finals del 2007 i s’instal.larà en una ubicació, encara per determinar, del pol industrial químic de l’àrea de Tarragona o de la comarca del Vallès Oriental.

Per primera vegada en aquest tipus d’infraestructures empresarials, la iniciativa serà cofinançada entre el Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (Cidem) de la Generalitat i el Ministeri d’Indústria. L’Executiu català hi aportarà dos milions d’euros i l’Administració central n’hi destinarà tres més. En un inici es preveu que el centre funcioni amb una plantilla d’uns 20 professionals. Un cop les dues administracions promotores hagin acabat les obres de posada en marxa del nou centre, la titularitat es traspassarà al sector privat a través d’una fundació on hi haurà representades les principals empreses químiques espanyoles, les universitats i el sector públic, tot i que amb caràcter minoritari.

A més a més de prestar assistència tecnològica, el nou Centre Tecnològic de la Indústria Química serà l’encarregat d’avaluar els productes químics, sobretot pel que fa als tests que garanteixen la neutralitat d’un compost per a la salut.

El 47% de tota la producció química a Espanya es genera en empreses catalanes. Segueixen Catalunya Madrid (13,5%), València (7,4%) i Andalusia (7,7%). Des de la comunitat catalana es porten a terme exportacions per un valor que representa el 40% del total, segons dades oficials. “L’especialització també es posa de manifest si es considera que, dins del conjunt de la indústria catalana, la indústria química –inclosa la branca farmacèutica– és el primer sector pel que fa a aportació de valor afegit brut”, assegura Joan Josep Berbel, director del Cidem i director general d’Indústria de la Generalitat.

Les 4.617 empreses químiques espanyoles (1.150 a Catalunya, amb 62.000 treballadors) generen 137.000 llocs de treball directes i uns 500.000 d’indirectes. La seva facturació conjunta puja a 19.500 milions. “Esperem que el nou centre constitueixi un pol d’atracció de noves inversions”, vaticina Berbel, artífex del programa de nous centres tecnològics que es va establir en l’acord estratègic per a l’economia catalana i que desenvolupa la conselleria de Treball i Indústria.

SEGURETAT

L’Associació Empresarial Química de Tarragona va anunciar ahir que exigirà a totes les empreses auxiliars un sistema homologat de seguretat i prevenció laboral rigorós per contractar-les. Per a això s’hauran de sotmetre a una auditoria independent que garanteixi el compliment mínim d’uns barems, informa Ferran Gerhard.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació