Enric I. Canela

L’Institute of Higher Education de la Shanghai Jiao Tong University ha publicat, com fa cada any, el seu rànquing d’universitats, conegut en l’àmbit com el rànquing de Xangai.

L’informe complet el podeu llegir aquí. La Universitat de Barcelona (UB) és la 58 europea i la 167 del món. És la primera de Catalunya i també d’Espanya. Li segueix l’Autònoma de Madrid (UAM) en el 99, i la Complutense de Madrid (UCM) en el 103 d’Europa. La Autònoma de Barcelona (UAB) està en el lloc 454 del món.

La UB és la que fa 100 al món en la classificació de publicacions (Articles in Science Citation Index-expanded, Social Science Citation Index), mentre que la UCM és la 169.En classificació d’investigadors més citats en 21 àmbits del coneixement la UB és només la 271 mentre que la UAM és la 226.

Pel que fa a la classificació per articles publicats en les revistes Science i Naturel, la UB està en el lloc 229 mentre que la UCM està en el 242. Després les universitats catalanes i espanyoles estan amb zero punts en exalumnes o professorat amb premis Nobel i medalles Field.

Resultats dolents. Oriol Lobo en un article que titula “Les nostres universitats són mediocres” que publica a Tribuna Catalana, que reprodueix Marcel·lí Reyes i Vidal fa una crítica amb la que coincideixo només parcialment. Els resultats no són tan parcials si ens fixem amb els resultats de la recerca, que és el que avaluen tots els rànquings, si bé és cert que la mida afavoreix.

Una explicació la podem trobar comparant els resultats d’aquest rànquing amb la inversió en R+D+i en els diferents països. També caldria veure quina legislació universitària i si aquesta afavoreix el desenvolupament ple de les universitats. Al meu parer, ni la política seguida a Catalunya ni l’estat en l’àmbit universitari ho fan.

L’anàlisi completa excedeix el temps que hi puc dedicar.

Una resposta a “El rànquing de Xangai de les millors universitats”

 1. a 07 des. 2006 a les 9:58 Miquel Duran

  Sobre aquest rànking n’he publicat vàries entrades. Us suggereixo que aneu al meu blog i hi busqueu “ranking”. Le entrades més relacionades són
  http://cenug.onyar.net/diari/edunomia/arxius/2005/nou-ranking-mundial-duniversitats.html
  i
  http://cenug.onyar.net/diari/edunomia/arxius/2005/ramkings-duniversitats-americanes.html
  també
  http://cenug.onyar.net/diari/edunomia/arxius/2005/al-pot-petit-hi-pot-haver-tambe-bona-confitura-produccio-cientifica-o-productivitat-un-error-que-es-repeteix.html
  Aquest és un tema molt important, interessant, opinable, apassionant. Ens hi juguem la qualitat del sistema universitari.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació