Enric I. Canela

Llegeixo a VilaWeeb la notícia, que reprodueixo més avall, que diu que la conselleria d’Innovació, Universitats i Empresa crearà la figura d’un comissionat universitari. No sé exactament el que ha dit el secretari general del departament, Enric Aloy, però el tema no és tant, el nom, el nom no fa la cosa, sinó l’encaix del comissionat a l’organigrama del govern. Voldria recordar que quan es va instituir la figura del comissionat d’Universitats i Recerca, va ser específicament per separar del departament d’Ensenyament la universitat i la recerca sense crear un nou departament i fer que l’aleshores conseller Josep Laporte gestionés aquests àmbits. Si bé el rang no era exactament el de conseller, tenia veu a l’executiu i depenia directament de presidència.

Després d’en Laporte les coses no van ser exactament igual, i vam ser molts els que reiteradament vam reclamar que calia un departament específic. Això va ser realitat quan, després de les eleccions del 1999, es va crear el DURSI. Malauradament en una decisió controvertida, i per “aprimar” el govern, vam poder gaudir d’una maragallada més quan Pasqual Maragall va eliminar el departament.

L’actual govern no l’ha tornat a crear malgrat la promesa d’una part dels socis que l’integren i ha “fabricat” un estrany departament que fa conviure l’artesania i el turisme amb la universitat i la recerca.

No ens enganyem. Crear un comissionat pot ser formalment millor que la situació actual, però el tema no és aquest. Tindrà pressupost propi i capacitat de gestió al nivell d’un departament?, fins on arribaran les competències del comissionat?, podrà assistir a les reunions de l’executiu?

Què li diguin com vulguin, els rectors podran dir el que els hi sembli, ho podran acceptar com una manera de fer veure que no hi ha vencedors ni vençuts, però realment haurem perdut tots.

Tota una aposta per la modernitat la del tripartit 2, deu ser una subtil manera d’aprofundir en el catalanisme social.

Notícia de VilaWeb del 10 de desembre de 2006 

El govern crearà la figura d’un comissionat universitari

La decisió arriba després del malestar dels rectors per l’eliminació del DURSI

La conselleria d’Innovació, Universitats i Empresa crearà la figura d’un comissionat universitari, un càrrec que tindrà funcions similars a un vice-conseller i que representarà el món universitari dins el govern. Així ho ha anunciat el secretari general del departament, Enric Aloy, en una entrevista a Catalunya Informació. La decisió arriba després del malestar expressat pels rectors de les universitats públiques per l’eliminació de l’antic DURSI.

Els rectors han defensat sempre la creació d’un departament únic d’universitats i recerca per a dirigir la política universitària. L’antic DURSI, recordem, va desaparèixer el maig passat, quan l’aleshores president Pasqual Maragall va expulsar Esquerra del govern. En l’actual govern d’entesa, l’àrea d’Universitat ha quedat englobada al departament que dirigeix el republicà Josep Huguet, mentre que l’àrea de Societat de la Informació i Telecomunicacions ha anat a parar a la conselleria de Governació, que dirigeix el també republicà Joan Puigcercós.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació