Enric I. Canela

Nueva Economia m’informa que ja estan disponibles els indicadors relatius a l’àrea Espanya del Banc de Dades N-economía.

Realment la informació és excel·lent. Utilitza informacions contrastades de diferents fonts com l’INE, Eurostat o l’OCDE i la seva informació és important per fer el seguiment dels indicadors de la Societat de la Informació.

Presenta tres grans àrees, Món, Europa i Espanya, aquesta desglossada en alguns casos per comunitats autònomes.

Faig notar algunes dades significatives:

1.- Espanya al 2005 està en el lloc 27 en l’Índex Tecnològic del World Econòmic Fòrum (ja vaig parlar en aquest bloc). Enmtre el 2004 i el 2005 han passat per davant d’Espanya Nova Zelanda, Portugal, Malta, França, Hong-Kong i Malàisia, que al 2004 anaven darrera.

2.- La despesa en R+D segons dades de l’OCDE està a 1,02% del PIB, per sota de la mitjana de l’OCDE que se situa en el 2,19%. Segons Eurostat, Espanya gasta l’1,07% del PIB i la mitjana de la UE és del 1,95% del PIB).

3.- En patents TIC Espanya ni surt al rànquing, que està liderat per la Unió Europea, tot i que com a estat, els EUA i Japó va per davant d’Alemanya que és líder de la UE.

4.- De l’any 2000 al 2004 la despesa en innovació a Catalunya ha passat del 2,31% del PIB a l’1,95% mentre que a la Comunitat de Madrid ha passat del 2,37% al 2,40%.

5.- El Mercat interior net de les TIC al 2005 és de 4.647 milions d’euros a la Comunitat de Madrid i de només 1.927 milions d’euros a Catalunya. Sobre aquest tema és interessant l’informe de l’AETIC, que és pot llegir en aquest enllaç.

Les dades m’han preocupat molt. Espanya en el seu conjunt no va bé en innovació, ni en TIC, però a sobre Catalunya cada vegada es distancia més de Madrid. En l’àmbit TIC la situació és dramàtica. Operacions com la de Retevision: Auna: Ono han estat desastroses.

Cal analitzar que han de fer els enginyers de telecomunicacions catalans sinó agafar el pont aeri per anar a treballar a Madrid, com m’explicava un bon company del Cercle per al Coneixement.

Algunes apostes com la de Telefonica i Microsoft per Catalunya poden ajudar a sortir del pou, especialment si s’acaba consolidant la iniciativa de Star Aliance de fer de l’Aeroport de Barcelona el seu centre del Sud d’Europa.

Que ha fet el govern català en els darrers anys? Què pretén fer en els propers?

3 respostes a “Catalunya no va bé en l’economia del coneixement”

 1. a 16 des. 2006 a les 12:02 margarida corominas roso

  Aquestes són dades que l’opinió púbica hauria de conèixer i que harien de ser objecte d’iniciatives parlamentàries per part de l’oposició.

  Catalunya no es pot permetre de continuar per aquest camí.

 2. a 16 des. 2006 a les 12:25 enriccanela

  Certament Margarida, el problema és com ho fem? Cal que emprem totes les eines al nostre abast per concienciar a la gent que si no és mitjançant la potenciació de l’economia del coneixment no assolirem la posició que ens hauria de permetre l’estat del benestar adequat. Res de cdatalanisme social i altres “perles”.
  Enric

 3. […] Catalunya no va bé en l’economia del coneixement […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació