Núria Serret

Notícia publicada al Punt i electrònicament per mitjà de VilaWeb el dia 6 de gener de 2006

El Grup Interfibio, un grup de recerca del departament d’enginyeria química de la Universitat Rovira i Virgili, de Reus i Tarragona, ha creat un prototip a través del qual es poden detectar causants de malalties de manera més ràpida, menys costosa, més fiable i dins mateix de la fàbrica d’alimentació. Es tracta d’un prototip basat en biosensors que l’equip investigador ja assaja amb una empresa del sector alimentari amb l’objectiu de comercialitzar-lo. Els biosensors permeten detectar també nivells de gluten i d’al·lergens, encara que siguin molt baixos, la qual cosa pot comportar una millora de la qualitat de vida per als celíacs.

La manera de detectar els patògens a les fàbriques actualment és recollir una mostra, analitzar-la al laboratori i esperar uns sis dies per obtenir els resultats. «És massa temps si hi ha contaminació», diu Ioannis Katakis, director del departament d’enginyeria química i membre del grup Interfibio, que dirigeix Ciara O’Sullivan. Katakis també afegeix: «La nostra idea és fer-ho més ràpid, en deu minuts, i dins la mateixa fàbrica».

Katakis i O’Sullivan expliquen que treballen amb la tecnologia de «biosensors», uns trasductors a sobre dels quals es col·loca una biomolècula que té capacitat per reconèixer allò amb què està en contacte. Llavors fa un senyal proporcional a la concentració de la matèria estudiada, com ara la salmonel·la, el gluten o els diversos tipus d’al·lergens.

O’Sullivan detalla que aquesta tecnologia té avantatges que la fan millor que les anàlisis habituals: «L’especificitat, ja que la biomolècula pot detectar un tipus molt determinat de matèria; el baix cost, de menys d’un euro; els baixos nivells de detecció, i el fet que pot utilitzar-se a qualsevol lloc.»

Llegir-ho al web de VilaWeb – El Punt

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació