Notícia de la Universitat Autònoma de Barcelona

Instituts i projectes interuniversitaris de postgrau, recerca de frontera, consolidació dels centres de recerca que existeixen i una política clara de lideratge de la Generalitat, van ser els principals arguments esgrimits per Andreu Mas-Colell per poder dur a terme una recerca que tingui l’excel·lència com a objectiu i amb la que Catalunya pugui competir a nivell internacional.

Durant la seva intervenció a la UAB, en el marc del Fòrum de la Recerca 2006, l’exconseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació va dissertar sobre les que considera que han de ser les bases perquè Catalunya gaudeixi, en el futur, d’una posició de primer nivell internacional en termes de recerca. Aconseguir-ho passa, d’una banda, per impulsar instituts i projectes interuniversitaris de postgrau de primer nivell, creats en funció de necessitats estratègiques de competitivitat a Europa i, d’altra, per la pràctica d’una recerca de frontera que permeti a la societat catalana del coneixement ser competitiva a nivell empresarial.

Mas-Colell es va decantar també perquè en el futur hi hagin més investigadors públics i menys investigadors funcionaris, per tal que la recerca realitzada tingui més oportunitats de concretar-se en projectes empresarials. De moment, en la seva opinió Catalunya ja s’està movent en aquesta direcció, però no suficientment.

Dos aspectes més, considerats fonamentals per a Andreu Mas-Colell per tenir una recerca competitiva a Catalunya, són la consolidació i el creixement dels centres de recerca que existeixen en cooperació amb les universitats, i un lideratge clar per part de la Generalitat, que ha de tenir una visió política clara, amb un programa ambiciós, no només a nivell nacional, sinó amb perspectiva europea.

Pel que fa al present de la recerca a Catalunya, va enumerar els que considera els principals handicaps per a la seva millora: la minsa recerca empresarial que es fa, llastrada per l’estructura industrial que hi ha; la filosofia igualitària de les universitats pel que fa a ensenyament, recerca i gestió; i la difusa classificació actual dels centres de recerca, els quals s’haurien d’enfortir en termes de paràmetres qualitatius.

Andreu Mas-Colell va valorar positivament l’esforç inversor fet pel Govern espanyol en investigació en els últims anys. El va qualificar de bo, encara que creu que “no és sostenible” en un futur pròxim. Al seu parer, cal tirar endavant la recerca amb els dos pilars en què es sustenta: la de frontera i l’empresarial. “És possible avançar si millorem el nivell de la nostra ciència i la posem a la frontera”, va manifestar.

Pel que fa a l’àmbit europeu, va parlar de la necessitat d’un reposicionament de les línies establertes en l’Estratègia de Lisboa. En aquesta direcció va mencionar alguns països que ja hi estan treballant, com ara Alemanya o França, amb iniciatives i programes d’excel·lència universitària.

Per a Andreu Mas-Colell, una de les tasques fonamentals que cal fer a Europa és construir un sistema d’elit. “Europa no podrà competir amb EUA ni amb la Xina si insisteix a pensar que les mil universitats europees són totes iguals. Europa necessita institucions que siguin percebudes en el món com a institucions d’elit, meritocràtiques, destinades a atraure la gent de talent del món”, va manifestar. “A Europa, això ja ho practiquen països com Gran Bretanya, Suïssa i França i nosaltres hem d’anar en aquesta mateixa direcció”, va concloure.

Llegir-ho al Web de la UAB

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació