Aquests dies, especialment dissabte, estan apareixen molts editorials, comentaris i reflexions sobre el mapa de les titulacions a Catalunya. De cop, sembla que tothom s’hagi adonat del problema o, millor, de la situació. Ha calgut que des del centre de al Península ens mostressin el que passa a Catalunya amb la publicació, Atlas Digital de l’Espanya Universitaria, que per cert, ja tinc i he començat a estudiar. Magnífica presentació amb un DVD acuradament fet. Les dades? No sé de la qualitat de totes elles, però moltes són òbvies i per tant segur que estan prou bé. Poques conclusions més enllà de les evidents. Ho deixen per a nosaltres.

Així doncs La Vanguardia del dissabte dedica un editorial a parlar de racionalització. Sembla que les universitats tinguin la culpa. Segueix La Vanguardia amb un article que recull les opinions del departament d’Innovació, Universitat i Empresa que diu que la UOC assumeixi estudiants i professors sense plaça. No acabo d’entendre la proposta del conseller Huguet. Què vol dir professors sense plaça? I estudiants? Segurament les declaracions estan mal recollides. Això si, diu que la UOC podria absorbir les carreres amb poca demanda. Suposo que les que no facin servir laboratoris o instal·lacions tècniques. Precipitades declaracions sense una reflexió de fons basades en una anàlisi del mapa, dels plantejaments de Bolonya i de les plantilles i instal·lacions de les universitats. Del text sembla deduir-se que la manca de metges a Catalunya derivada de la immigració digui culpa del govern de la Generalitat que no va autoritzar una nova Facultat de Medicina a la UPF. Cal recordar que el nombre d’estudiants que entren a Medicina cada any ho marca l’Estat i que fins al juny de 2006 no ha autoritzat cap augment. Corporativisme? Aquesta competència no ens la van traspassar. Tampoc el nou Estatut. Per tot allò que toqui a la funció pública o als “instal·lats”: “España “Una, Grande y Libre” i els catalans “instal·lats” ben contents de la unitat. Justament el Diari de Girona es refereix a la creació d’una nova Facultat de Medicina a Girona que depèn de la seva “especialització”. És a dir, es farà si té trets diferencials respecte a les existents. Jo crec que el principal tret diferencial és que estigui a Girona. Aquí si que no veig problemes de demanda i ajuda a l’equilibri territorial. No crec que prendre aquesta decisió política s’hagi de justificar “vestint la mona”. S’ha de prendre d’acord amb criteris polítics. Això no ha de ser obstacle per potenciar la UPF en tots els aspectes lligats a la Biomedicina. Els millors investigadors en Biomedicina no provenen de les Facultats de Medicina, segurament perquè la Medicina és una professió.

L’AVUI també se’n fa ressò del problema del mapa dels ensenyaments i igualment recull les declaracions de la comissionada Palmada i del conseller Huguet. Igualment El Periódico, El País, Diari de Tarragona, Segre, El Punt i 2, ABC, i El Mundo, La majoria dels diaris fan èmfasi en què la Filologia Catalana no se suprimirà pel seu caràcter estratègic. Diumenge Segre defensa la UdL.

Una bona crítica o anàlisi de tot això la fa en Miquel Duran. Val la pena llegir la reflexió d’un professor de Química de Girona que ha exercit importants responsabilitats de gestió.

Casualment El Peródico del diumenge publica una notícia que diu que manquen informàtics a Catalunya i al mateix article, des de la UPC es diu que la demanada d’aquest estudis a baixat. Diu la universitat estudis difícils, poc reconeguts i mal remunerats. Un país que no paga el coneixement. Què hi farem esperem que trigui el canvi climàtic i que les platges de Finlàndia no siguin competència. Amb empresaris tan hàbils no és estrany que el grau d’inversió en R+D espanyol faci riure.

És agradable llegir a La Vanguardia l’article de Josep Samitier a La Vanguardia l’excel·lent investigador explica molt bé la convergència de noves tecnologies basades en la possibilitat de treballar a dimensions molt baixes. Jordi Aguiló complementa el reportatge.

El País parla avui de Bolonya altre cop. Diu que uns països han finalitzat la reforma mentre que Espanya no ha començat. Paciència queda poc per començar les baralles inter i intrauniversitàries.

Cinco Dias publica un interessant article de Carlos MIra, president d’Acalis Systems, que diu que les universitats i l’empresa han d’entendre’s.

Una resposta a “Notícies de la premsa del 20, 21 i 22 de gener”

  1. a 22 gen. 2007 a les 7:03 Miquel

    Estic totalment d’acord amb l’anàlisi sobre la proposta de nova Facultat de Medicina. Cal reconèixer que la UPF té molts bons investigadors en Biomedicina. Però tal i com diu l’Enric Canela, que`es forma a la Facultat de Medicina, biòlegs humans i bioquímics orientats al treball al laboratori, o bé metges, persones dedicades a l’assistència i a la recerca quirúrgica, a la pediàtrica, a la psiquiàtrica, etc.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació