Noticia publicada a Telenotícies de TVC el 23 de gener de 2007

La Universitat Oberta de Catalunya està negociant amb els campus presencials diferents formes de col·laboració com ara que els professors de les llicenciatures amb pocs alumnes puguin treballar per a la UOC. La rectora, Imma Tubella, també planteja solucions per als abandonaments. En concret, la rectora estudia amb alguns dels seus homòlegs de campus presencials mètodes per derivar cap a la UOC els alumnes que deixen la carrera.

La Universitat Oberta de Catalunya ha proposat a les universitats públiques catalanes arribar a acords per recuperar els estudiants que abandonen els seus estudis presencials i facilitar-los així, a través d’aquesta universitat virtual, que finalitzin les seves carreres. La rectora de la UOC, Imma Tubella, ha afirmat que la universitat que dirigeix des d’ara fa un any ha iniciat ja converses amb la UAB, Universitat Autònoma de Barcelona, per establir les bases d’aquest acord que pretén frenar l’abandonament de les aules.

La interrupció dels estudis universitaris és un problema amb una incidència important en carreres com la de Periodisme i Informàtica de la UAB i és una de les causes que Catalunya (i també el conjunt d’Espanya) se situï a la cua d’Europa en percentatge de població titulada. Els acords en aquest àmbit són un dels exemples de col·laboració entre la UOC i les universitats d’ensenyament tradicional sufragades també amb fons públics que Tubella vol posar en marxa en la nova etapa que ha iniciat aquest centre d’estudis no presencials.

Tubella ha subratllat que ha posat aquesta oferta en coneixement no només dels rectors de la resta d’universitats sinó també del conseller d’Universitats, Josep Huguet, que la setmana passada ja va avançar la necessitat que la UOC tingui un paper més actiu en el futur mapa universitari català. De fet, Huguet va fer referència a la possibilitat que els professors de les titulacions amb menys estudiants matriculats, que podrien ser eliminades, puguin exercir la docència a la UOC. Sobre aquesta possibilitat, Tubella s’hi ha mostrat partidària en considerar que és lògic pensar que un professor preferirà sempre dedicar-se a la docència a la UOC, encara que tingui la seva plaça en una altra universitat, “en lloc de quedar-se de braços plegats”. “El fet de ser una universitat especial en el sistema universitari català ens permet discutir encaixos imaginatius, com la possibilitat que els estudiants puguin cursar aquí les assignatures que els falten per acabar la carrera”, ha assegurat, després de subratllar que el centre que dirigeix “ha de jugar com un factor d’equilibri”.

La rectora ha fet balanç del seu primer any al capdavant de la UOC, quan va substituir Gabriel Ferraté, destacant que en aquest termini de temps s’han establert les bases per rellançar les carreres professionals docents i actualitzar tecnològicament la universitat. Entre els èxits, ha enumerat la negociació i firma d’un “excel·lent” contracte programa amb la Generalitat, que permetrà a la universitat dedicar el 30% del temps dels docents a la investigació, gairebé inexistent fins ara. Amb l’objectiu d’estrènyer els llaços amb l’empresa, la UOC ha signat a més en aquest any 59 convenis amb firmes i subscrit 17 projectes, que representen més de dos milions d’euros de facturació.

Tubella també ha destacat que s’ha sanejat l’economia de les empreses del grup, que s’han reduït en nombre i simplificat, per garantir la sostenibilitat econòmica.

La UOC, que va néixer fa onze anys de la mà del seu rector-fundador, Gabriel Ferraté, i en l’accionariat del qual va entrar el 2005 Planeta, es finança bàsicament a través de les matrícules que paguen els seus gairebé 45.000 estudiants, atès que els ingressos de la Generalitat representen només un 35% del seu pressupost.

Llegir-ho al Web de Telenotícies de TVC

2 respostes a “Els professors de carreres poc sol·licitades a la UOC?”

  1. a 25 gen. 2007 a les 12:11 Dav

    Algú hauria d’explicar la fugida en massa de matèria gris a la UOC des que va entrar amb calçador la Imma Tubella. Pel poc que conec està aconseguint descapitalitzar a marxes forçades la universitat de tots els quadres de gestió tècnics que li quedaven.

    En saps alguna cosa més (que es pugui escriure)?

  2. a 25 gen. 2007 a les 9:08 enriccanela

    Deixant de banda la persona de la rectora i fixant-nos únicament amb el projecte, el que s’ha dit i ho sé de fonts fiables si bé jo no en tinc constància directa, va haver un pacte Manel Castells – Carles Solà, sembla que amb el rebuig de Maragall, per posar a la Imma Tubella en lloc de Gabriel Ferraté, que va ser tret com si fos un delincuent. L’entrada si que va ser en calçadfor, amb el rebuig de molta gent i amb imposició directa del Solà al Patronat fent ús dels vots de confiança. Va haver interferència directa del castells amb una carta al si del Consell Assessor.A partir d’aquí canvis. El gerent Aragay fora i amb el tema al jutjat per qüestions de rescissió del contracte.
    La situació actual encara no la conec, però vista la gestió del govern tripartit en tot el que fa referència a la universitat (l’única idea que tenen és la dels diners, amb els que faran callar als rectors, que tenen problemes econòmics, però que es carregaran la universitat) i atesa la dependència directa de la UOC de la política tripartita, crec que també se la carregaran.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació