Enric I. Canela

El proper dimarts 20 es reuneix a Madrid la comissió mixta del Consell de Coordinació Universitària. Es farà la, probablement, penúltima reunió per debatre el document que ha de donar pas als Reials Decrets en els que es marcan les directrius generals dels nous títols. Tot i que l’última paraula la té el govern central, començarà ja a decidir-se  com quedarà tot.

Com serà el primer curs? Quantes branques hi haurà per fer les agrupacions? Que voldrà dir matèries comunes per totes les titulacions d’una branca?  Seran obligatòries les pràctiques externes?

Aquests temes són importants perquè totes les titulacions tindran 240 crèdits europeus (ECTS) i dels 240 probablement només quedaran específics per a la titulació, descomptats els comuns propedèutics i, les pràctiques externes i el treball de fi de carrera, entrte 120 i 160. Això per algunes carreres com la Biologia, la Psicologia o les enginyeries pot ser un canvi substancial. Si es vol mantenir l’estructura actual voldrà dir que la Biologia, per exemple, haurà de encabir en aquests crèdits, la Zoologia, la Botànica, la Fisiologia Animal, la Fisiologia Vegetal, l’Antropologia, la Biologia Cel·lular, la Bioquímica i Biologia Molecular, la Genètica, la Microbiologia i l’Estadística (no sé si em deixo alguna cosa). És possible?
És diferent en altrtes titulacions amb menys matèries centrals com és el cas de la Química que únicament té com a  té bàsiques (als països europeus) quatre matèries: la Química Física, la Química Analítica, la Química Orgànica i la Química Inorgànica.

La qüestió no és trivial. Per quin model apostarem les universitats? Jo aposto per fer tiulacions més  específiques i trencar ja algunes. Fa molts anys es va dividir la carrera de Ciències Naturals, la Bioquímica va sortir de la Química Orgànica. Cal ara veure que estan fent els països propers.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació