Enric I. Canela

Sigui aquest comentari una resposta a la Laia i el Carles que han fet un comentari cadascú al meu article Matèries bàsiques a les noves titulacions universitàries.

Justament ahir no vaig poder escriure res perquè vaig passar el dia a Madrid, al Consell de Coordinació Universitària. Una reunió a les 9 del matí i una altra a 2/4 de 5 del vespre. Un dels temes era el procés de reforma de Bolonya. Sembla que tot segueix el seu curs i que aviat tindrem decrets. Això passarà després que s’aprovi la reforma de la LOU.

La meva impressió és que els punts menys clars són els que afecten a les titulacions molt professionalitzades, excepte les que tenen directrius europees. Poc es discutirà sobre la Química o la Història de l’Art.

En relació a les matèries bàsiques, ja ho vaig dir un dia, el primer curs és el preuniversitari o el COU d’abans però una mica més suau. Per cert, en relació a això, el document no es va publicar ahir, sinó la setmana passada, jo si que vist que la premsa en parlava, el vaig penjar a la xarxa dilluns. No vull que la informació privilegiada la tingui només El País.
No us espanteu, per fer Química no caldrà fer Història ni a l’inrevés. Si ho mireu bé veureu que només cal triar algunes, el que no sé que hi fa la Història a Ciències. Potser per allò de la Història de la Ciència.

Ja us mantindré al dia. Crec que el dia 7 farem alguna cosa més, si més no en l’àmbit de les Ciències.

5 respostes a “Les matèries bàsiques al primer curs universitari: a la Laia i al Carles”

 1. a 22 febr. 2007 a les 3:26 Laia

  Gràcies Enric per tenir-nos al corrent!

 2. a 23 febr. 2007 a les 9:48 Carles Oriach

  Mercès Enric per l’aclariment. Potser sí que la història és dins les ciències per allò de la història de la ciència, però al capdavall això fins ara és una optativa a la majoria de titulacions. Per la geografia encara estic més perdut, suposo que és perquè futurs meteoròlegs sàpiguen explicar els mapes del temps (jeje).
  Em sorprèn també que mecànica i termodinàmica apareguin a les enginyeries com a matèries separades de la física i, si ja és normal que això sigui així, perquè no apareixen a les ciències, essent tant importants per a la Física i la Química.
  D’altra banda, em sembla que rebaixar el nivell del primer curs universitari fins a aquests nivells és molt perillós. Al capdavall aquestes rebaixes continues acaben per repercutir en la qualitat final de la formació universitaria, i la dinàmica del món en què vivim no requereix de titulats menys preparats, ans al contrari… Perillós futur ens espera.

 3. a 23 febr. 2007 a les 10:27 enriccanela

  Totalment d’acord Carles, ja veurem com acaba tot plegat. El que si està clar és que una carrera, traient aquesta formació preuniversitària, quedarà reduïda, finalment, a uns 150 crèdits.

 4. a 24 febr. 2007 a les 4:56 Laia G

  Això em fa pensar en el batxillerat científic on, a més de les matèries bàsiques de ciències (biologia, química, matemàtiques i física), fas també història i filosofia. Sempre m’havia preguntat perquè els de “ciències” fèiem assignatures de “lletres” i no viceversa. Els de “lletres” solien dir que la història era cultura general, i que era necessària per a tothom. No és també tenir uns coneixements de matemàtiques quelcom necessari per tenir “cultura general”? En fi, espero que “història” no sigui la història en el sentit de la paraula en què es coneix i es refereixi, tal com dius, a la història de la ciència.

 5. a 24 febr. 2007 a les 5:49 enriccanela

  Veurem Laia. Jo crec que tal com quedarà això, tothom aprofitarà aquest crèdits pèr posar matèries pròpies de la titulació. Per exemple, no crec que els químics posin Història, ni els biòlegs. Posaran les més properes per descarregar crèdits dels alttres cursos i poder repartir millor entre els departaments propis.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació