La LOU aprovada


Enric I. Canela

Avui el Congrés ha aprovat la LOU. La premsa li ha dedicat al matí algun espai. El País n’ha parlat. L’article es titula “arriba la competència a la universitat”. La veritat és que és un article ple de cofoisme. Ho assenyala Miquel Duran a Edunomia. Diu el Miquel Duran que l’evolució és una mica positiva, però que podria ser millor. Té raó. S’avança molt en alguns temes com la relació entre la universitat i l’empresa, obre un nou camp, però poc en aspectes, encara que El País ho digui, com el retiment de comptes. La nova LOU consolida el funcionariat i hi ha concessions innecessàries als sindicats que no ajuden a crear una universitat de qualitat. Amb trot, crec que la llei aporta millores respecte l’actual. Un pas endavant.

El País, La Vanguardia i El Períodico fan ja a la tarda la crònica de l’aprovació. Ressalten que només el PP ha votat en contra. S’ha respectat el text aprovat pel Senat exceptuant un punt. El Senat havia introduït que per ser degà de Facultat s’ha de ser doctor. Ara no caldrà. Un gran pas aquest que ha donat el Congrés. La llàstima és que encara cal tenir el batxillerat. Aquesta modificació del Congrés és una ridícula concessió ja que les Escoles Universitàries les elimina la LOU. Ara es podrà ser degà no doctor. Un avenç que ens homologa als països més desenvolupats (de Àfrica del Centre). Aquests diaris parlen més o menys segons les declaracions de la ministra. Només La Vanguardia va més enllà. Telenotícies de TVC també ho comenta breument.

És interessant llegir aprofitant aquesta aprovació, l’article de Vicente Rubio, President de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM), publicat a  la revista d’aquesta societat ¿Qué universidad queremos?

Ara toca el desenvolupament. Ens hem de posar a treballar per tal de millorar el que es pugui.

Com he començat, amb algunes ombres però un pas endavant. Alguns punts poden ajudar a millorar molt.

Un reconeixement el secretari general de Consejo de Coordinació Universitària, es diu Félix Garcia Lausín. Home de confiança de la Moncloa. D’alguna manera ha estat l’ànima de molts pactes i acords. La LOU té coses bones, com he dit, i en una gran part es deuen a la seva habilitat i saber fer. Ell em deia un dia: no podem avançar més, com dient la universitat espanyola (nosaltres) no ho pairia. Aquí discrepàvem, jo crec que calia trencar alguna cosa encara que costés d pair. Però això no treu valor a la seva tasca.

 

2 respostes a “La LOU aprovada”

  1. a 29 març 2007 a les 10:30 Miquel

    He pogut veure en acció en García-Lausín un parell de vegades, i la veritat és que em va donar una molt bona impressió.

    Es podrà ser degà sense ser doctor. Em pregunto si s’hauria de poder ser degà sense tenir una bona experiència investigadora, per exemple dos sexennis. És demanar tant?

  2. a 29 març 2007 a les 10:46 enriccanela

    Això ha estat una genialitat d’última hora. Pressió de 4 directors d’escola que deien que no podrien tornar a presentar-se. Una vergonya. S’ha de votar d’acord als principis i no seguint un mercantilisme barat. Una pena.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació