Enric I. Canela

Ahir al diari AVUI, Carol Biosca publicava un reportatge titulat: Catalunya ocupa el dotzè lloc de l’Estat en alumnes becats. En aquest reportatge es tornava aposar manifest una cosa que no per parlada deixa de ser més greu. Els estudiants de Catalunya estan penalitzats amb l’actual sistema de beques. Les beques s’adjudiquen per nivell de renda i, deixant de banda el frau fiscal, allà on la renda és més elevada, encara que el poder adquisitiu no ho sigui, els estudiant tenen més possibilitat d’obtenir una beca.

Solucionar això ha estat impossible fins ara. Fins i tot el Tribunal Constitucional ens ha donat la raó i ha fallat al nostre favor dient que a Catalunya li correspon la política de beques. El govern de l’Estat s’ha resistit fins ara. Insisteixen a fixar les condicions sense matisos. S’ha intentat que això no fos així durant la tramitació de la LOU. Res a fer. Les esmenes presentades en aquesta línia no van prosperar. Només una tímida esmena e l’article 44 apartat 2 de la LOU (la negreta en el text) podria permetre un solució:

El desarrollo, ejecución y control del sistema general de becas y ayudas al estudio corresponde a las Comunidades Autónomas en sus respectivos ámbitos de competencia y en colaboración con las universidades, con el fin de facilitar la gestión descentralizada y la atención a las peculiaridades territoriales que la legislación contemple.

La veritat és que això depèn de la voluntat del govern de complir la sentència del Tribunal Constitucional. La base està en permetre que els nivell de renda per accedir a les beques depenguin de paràmetres territorial. S’aconseguirà? Aviat o veurem.

 

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació