Enric I. Canela

La LOU aprovada al 2001 tenia una disposició addicional que demanava que s’establís un model de costos de referència de les universitats espanyoles.

La ministra d’Educació i Ciència, aleshores Maria Jesús San Segundo, va nomenar una comissió estatal per estudiar el finançament de les universitats espanyoles. Es va constituir l’1 de desembre de 2004. La comissió ha finalitzat aquest migdia els seus treballs i ha aprovat una proposta d’informe. Han passat 2 anys i mig. Durant aquest temps la ministra ha canviat, avui és Mercedes Cabrera, s’ha aprovat la reforma de la LOU. Tot això ha fet que els treballs s’allarguessin tant.

Ara només queda la aprovació de l’informe pel Consell de Coordinació Universitària en sessió plenària. La reunió tindrà lloc el proper dimarts 24 d’abril. Esperem la seva aprovació.

El treball posa de manifest un conjunt de necessitats de les universitats. Diu que calen més diners, especialment per cobrir les despeses que indueix la recerca, que manquen més beques, especialment de mobilitat, que cal millorar alguns aspectes dels complements de productivitat del personal docent i investigadors i que la millora de la qualitat de les universitats requereix de més finançament. Estima que cal arribar a l’1,5% del PIB, uns 2.700 milions d’euros.

Molt important és que cal que les universitats millorin la seva eficàcia i la seva eficiència i retin comptes a la societat. Demana serioses millores i posa de manifest els principals problemes de les universitats espanyoles. El Ministeri s’ha de comprometre a abordar aquesta reforma en col·laboració amb les comunitats autònomes i, no cal ni dir-ho, les universitats.

Estic content d’haver participat activament en aquesta comissió. Espero que sigui el principi del canvi que ens cal.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació