Enric I. Canela

El diputat del Grup Parlamentari de Convergència i Unió, Antoni Castellà, ha presentat una Moció subsegüent a la interpel·lació que va sustentar al darrer Ple del Parlament sobre la política universitària i de recerca del Govern. La Vanguardia i Telenotícies de TVC ho recullen.

La Moció està en la línia del que és imprescindible, la llàstima és que per no informar-se adequadament hagi oblidat demanar que en el termini més breu possible s’analitzi el déficit consolidat a 31 de desembre de 2006 de les universitats públiques catalanes i el dèficit estructural que aquestes pateixen i que impedeix la seva suficiència financera. És essencial per a les universitats. Em sorprèn que al Parlament de Catalunya no li preocupi això.

La Moció demana “dur a terme la reestructuració del Govern que faci possible la recuperació del Departament d’Universitats, Recerca i Innovació, d’acord amb les reiterades demandes de la comunitat universitària i científica de Catalunya”. I és que tal com ha explicat Castellà “estem davant un desastre descomunal ja que el Conseller Huguet ha aconseguit rebotar i provocar el malestar de tots els rectors de les universitats catalanes i no és gens fàcil ja que són persones que han demostrat paciència i comprensió amb la nostra tasca durant molt temps”, en referència a les noticies aparegudes en els mitjans de comunicació aquests dies.

Mentre no s’assoleixi l’esmentada reestructuració, la proposta de CiU demana garantir la presència del Comissionat per a Universitats i Recerca en les sessions del Govern, tant en les decisòries com en les deliberatives amb veu i sense vot. La Moció de CiU també insta al Govern a “presentar en el termini d’un mes el Pla d’Infraestructures i equipaments científics i aprovar els contractes programa dels centres de recerca dependents de la Generalitat”.

Per a Castellà, “aquesta legislatura ho hem trinxat tot, és pitjor que el primer tripartit, ja que amb el desmantellament del DURSI hem fet un salt enrere de quinze anys en contra de l’opinió de l’àmbit universitari”. El diputat nacionalista ha volgut recordar els molts esforços que han estat necessaris per tenir un Departament d’Universitats i Recerca i Societat de la Informació, com tenen tots els països d’Europa. El DURSI, en primera instància, depenia d’Ensenyament, després es va crear una Direcció General i, finalment, quan es van aconseguir les competències es va crear un Departament. Però ara, “per simple repartició de poder han creat un macrodepartament i s’han carregat el DURSI”.

Castellà ha criticat que s’hagi acabat fent un comissionat, “que és menys del que teníem fa deu anys”. A més, cal recordar que abans de fer-ho van tenir quatre consellers diferents en només nou mesos. Aquests fets, demostren, segons Castellà, que “Universitats no és una prioritat pel Govern. Estem fent el ridícul perquè no hi ha pressupost, no hi ha línia política i això ens està portant a una crisi que acaba d’iniciar-se però que es perllongarà en el temps”.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació