Web Telenotícies de TVC Al matí i a la tarda

AL MATÍ

Huguet intentarà recompondre avui les relacions amb els rectors de les universitats públiques

El conseller d’Universitats, Josep Huguet, es reuneix avui amb els rectors de les universitats públiques per intentar desbloquejar assumptes com el pla plurianual d’infraestructures i recompondre les seves relacions. L’entrevista respon a la petició urgent realitzada per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUPC), que aglutina els centres públics d’educació superior.

El conseller d’Universitats i els rectors analitzaran l’actual escenari de la universitat i la investigació a Catalunya, en un moment en què els centres superiors es troben immersos en el procés d’adaptació dels seus estudis a l’espai únic europeu.

La reunió arriba poc després que el govern català ha aprovat el seu projecte de pressupostos per al 2007. Segons els números que va facilitar el departament del republicà Josep Huguet, el projecte de pressupostos del govern preveu que les universitats públiques es reparteixin 795 milions d’euros, fet que suposa un 12,8% més que el 2006. D’aquesta quantitat, 60 milions es destinaran a millorar les infraestructures de les universitats públiques i privades.

L’executiu i les universitats han de tancar encara el detall del nou pla d’infraestructures plurianual, que es pretén tancar abans de l’estiu i que suposarà un increment del 30% o el 40% en relació amb l’anterior.

En les últimes setmanes, el departament d’Huguet ha entrat en crisi després de les dimissions del director general d’Innovació i el d’Universitats, canvis que el conseller ha emmarcat en la necessitat de remodelar una conselleria que va heretar en gran part de l’anterior etapa.

A LA TARDA

Huguet diu als rectors que crearà set comissions per resoldre els problemes de la universitat

El conseller Josep Huguet i els rectors catalans s’han reunit aquest dijous durant més de dues hores per resoldre la crisi que s’havia obert entre el departament i les universitats. De la reunió n’ha sortit un compromís per crear set comissions per resoldre problemes en àrees com ara les noves titulacions, la recerca científica o el personal docent. Pel que fa al finançament de les universitats, Josep Huguet hi ha implicat el seu company de govern Antoni Castells, el conseller d’Economia.

El conseller d’Universitats i els rectors han analitzat l’actual escenari de la universitat i la recerca a Catalunya en un moment en què els centres superiors es troben immersos en el procés d’adaptació dels seus estudis a l’espai únic europeu.

La reunió, que responia a la petició urgent feta per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUPC), que aglutina els centres públics d’educació superior, arribava poc després que el govern català ha aprovat el seu projecte de pressupostos per al 2007. Segons els números facilitats pel departament del republicà Josep Huguet, el projecte de pressupostos del govern preveu que les universitats públiques es reparteixin 795 milions d’euros, un 12,8% més que el 2006. D’aquesta quantitat, 60 milions es destinaran a millorar les infraestructures de les universitats públiques i privades.

L’executiu i les universitats encara han de tancar el detall del nou pla d’infraestructures pluriennal, que es vol tancar abans de l’estiu i que suposarà un increment del 30% o el 40% en relació amb l’anterior.

De moment, el conseller s’ha compromès a crear set comissions per resoldre els problemes que posen sobre la taula les universitats, que tenen a veure amb les noves titulacions, la recerca científica o el personal docent. Aquests organismes també haurien de superar els problemes “conjunturals i estructurals” que les universitats “arrosseguen d’abans”, diu Huguet.

Al costat d’Huguet ha comparegut davant els mitjans la comissionada d’Universitats i Recerca, Blanca Palmada, que ha detallat que les comissions serviran per “recuperar el retard històric” que afecta les universitats.

En les últimes setmanes, el departament d’Huguet ha entrat en crisi després de les dimissions del director general d’Innovació i el d’Universitats, canvis que el conseller ha emmarcat en la necessitat de remodelar una conselleria que va heretar en gran part de l’etapa anterior.

Huguet ha destacat en roda de premsa que la reunió ha servit per “posar les bases de la negociació” i ha evitat en tot moment parlar de crisi del sistema universitari i fins i tot fer referència a les crítiques dels rectors.

Algunes comissions

 • Comissió de política de personal: S’encarregarà de les jubilacions i la reposició de professors, així com dels diferents mecanismes de contractació.
 • Comissió científica: S’ocuparà de buscar les sinergies entre els centres de recerca i les universitats perquè es potenciïn uns a altres.
 • Comissió sobre innovació: Fomentarà el trasllat al món productiu dels avenços en coneixement creats en la comunitat universitària.
 • Comissió d’adaptació a l’EEES: Com el seu nom indica, s’encarregarà d’afinar tots els aspectes necessaris de la universitat per adequar-se als requisits de l’Espai Europeu d’Educació Superior.
 • Comissió d’infraestructures: No només s’encarregarà de la inversió, sinó també de la planificació i l’optimització.
 • Comissió d’avaluació: Analitzarà el sistema universitari català.

Aviat veurem si això resol la crisi

Una resposta a “Els rectors, Huguet i la crisi d’universitats i recerca”

 1. a 02 maig 2007 a les 8:47 Andreu

  Benvolgut,
  Em plau informar-li que el Consell econòmic i Social de Barcelona organitza una jornada dedicada a la relació entre universitat, empresa i societat, en els quals de ben segur es discutiran aquests temes. Em plau comunicar-li que la informació està disponible a http://www.bcn.cat/cesb

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació