Enric I. Canela

El dissabte Cinco Días deia Europa ha de mirar a les universitats d’EUA. L’article ve a conseqüència de l’informe La Universidad en la encrucijada: Europa y EEUU (conclusions i resum executiu), elaborat per l’Acadèmia Europa de Ciències i Arts en col·laboració amb el Santander i que va presentar en Pello Salaburu. El treball és molt interessant i se suma a altres que recentment s’estan publicant. Li enviarem una còpia al conseller Huguet. La Gaceta de los Negocios també parla avui d’aquest tema i diu que la universitat americana inverteix en els seus alumnes el triple que Espanya.

Gairebé lliga amb el comentari anterior. El Economista titulava dissabte: La universitat pública no ha sabut crear escoles de negocis competitives”. El titular surt d’una entrevista amb Andreu Mas-Colell líder del nou projecte Barcelona Graduate School of Economics. Mas-Colell ha incorporat moltes coses de la seva llarga estada a EUA. No dubteu que el projecte també. Tindrà èxit.

La Gaceta de los Negocios titulava dissabte: La universitat gratis per al 55% de les famílies. Estadísticament serà veritat, però el sistema espanyol, anticonstitucional segons el propi TC, perjudica a Catalunya i això no s’acompleix a casa nostra. Com sempre paguem més i rebem menys. Ho resoldrem algun dia?. La Razón critica avui que la ministra Cabrera refusi la gratuïtat de la universitat per a les famílies. Diu que des de que el PSOE va arribar al govern hi ha 27.052 beques menys. M’agradaria un informe fiable sobre el tema. Aquest mateix diari diu que el PP ofereix universitat gratuïta a les famílies nombroses. Ara no ho és?. En aquest mateix article presenta el programa sobre educació del PP que, entre altres coses, vol suprimir les barreres lingüístiques. Sempre igual. Estan malalts.

Dissabte llegíem una petita nota a La Vanguardia que ens recordava que Espanya és la primera tria dels estudiants Erasmus, davant de França, el Regne Unit i Alemanya.

El diumenge El País publicava una entrevista amb Blanca Palmada, comissionada per a Universitats i Recerca. Explica, des de la seva perspectiva, el que ha passat i es mostra esperançada amb el futur. Espero que les comissions creades ajudin a resoldre els problemes amb els que ens enfrontem. Coincideixo amb el que diu. Espero, pel bé de tots, que se’n surti. Espero també que pugui treballar amb recursos i sense interferències. Curiosament El Periódico publica avui que el conseller Huguet ha topat amb els rectors per la inexperiència de la comissionada. És cert que el nomenament va trencar amb la tradició de nomenar un catedràtic per a aquest càrrec, però no és cert que els problemes siguin conseqüència de la seva “inexperiència”. Els problemes neixen perquè els màxims responsables del govern confonen i no em cansaré d’insistir en això, la universitat amb un centre d’FP de grau superior i creuen que la recerca és el CIDEM. En parlaré en un altre article.

El Punt comentava diumenge que el govern de l’Estat destina 149 milions d’euros per a projectes de formació digital. Avui Consumer d’Eroski diu que el govern de l’Estat destinarà 1.439 milions d’euros per al desenvolupament de la Societat de la Informació. Sembla que el govern de l’Estat es posa les piles.

Avui El Punt parla del futur Campus de l’Alimentació que la UB crearà a Santa Coloma de Gramenet. Si tot va bé, en dos anys estarà funcionant: docència i recerca, és adir universitat.

El Economista parla avui de l’Informe de finançament de les universitats públiques. Una lectura correcta i superficial. En relació a aquest tema, m’agrada l’article d’El País. Una nueva Universidad a medidaque diu que el Consell d’Universitats (millor hauria de dir el Consell de Coordinació Universitària, encara, proposa un sistema per revisar totes les carreres universitàries. Analitza alguns aspectes de l’Informe. Alguns, justament, vaig insistir molt per tal que hi figuressin.

En relació al Consell d’Universitats, El País també publica avui que aquest nou òrgan es constituirà a mitjans de maig, juntament amb la Conferència General de Política Universitària. Aquests dos òrgan substituiran al Consell de Coordinació Universitària que desapareixerà. El rectors ja demanen una comissió mixta que tingui representants dels dos òrgans. Realment la comissió mixta del Consell de Coordinació Universitària, de la que he format part durant aquests darrers quatre anys i mig va funcionar molt bé.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació