Virgínia Mascaró – AVUI

Els primers estudiants s’hi traslladaran al curs 2009-2010. Les obres començaran per l’Escola Tècnica Industrial i l’emblemàtica seu del campus

El campus del Besòs començarà a ser una realitat al setembre vinent. Els primers edificis que es construiran són la torre espiral, dissenyada per Zaha Hadid, i l’Escola Industrial, que s’iniciaran un mes després que hagin començat les obres de la torre Diagonal 00, futura seu de Telefónica, afirma Josep Escolano, gerent del Consorci Campus del Besòs i director general de B-Tech.

El campus es construirà on ara hi a el park & ride del Besòs i està previst que estigui acabat el 2012. És un projecte d’iniciativa pública en el qual intervenen els ajuntaments de Barcelona i de Sant Adrià del Besòs -un 93% de sòl del campus és dins d’aquest últim municipi-, a través del Consorci del Besòs, i que s’emmarca també en el pla del districte 22@.

La decisió de la UPC de traslladar la seu de l’Escola Tècnica d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) al campus el modifica substancialment, perquè haurà d’acollir més estudiants: 3.000 de l’escola tècnica del carrer Urgell, que hi iniciaran el curs 2009-2010, i 4.000 de la de la Diagonal, que ho faran el curs 2010-2011, diu Escolano.

“Això és important perquè representa tornar a l’esperit inicial amb què el van concebre: fer del campus un referent acadèmic, de recerca i innovació, ja que acull la millor escola tècnica de tot l’Estat espanyol i una enginyeria superior posicionada entre les cinc millors d’Europa”, afirma el director general de B-Tech.

Amb una superfície de 148.260 m2 i un pressupost de 192 milions d’euros, el campus acollirà tres edificis universitaris i diversos centres de recerca agrupats en els parcs de l’Energia i de l’Aigua. Pel que fa a la docència, un dels objectius és que una part dels ensenyaments que s’imparteixin se centrin en l’àmbit de l’energia.

El campus també acollirà una residència per a professors i personal de recerca, una biblioteca, oficines per a empreses, zona de menjars, i instal·lacions esportives i comercials per donar servei a unes 11.000 persones, entre estudiants, professors, investigadors i treballadors d’empreses.

Entre les instal·lacions previstes hi haurà un centre de divulgació i exposició científica, que amb les exposicions permanents de l’edifici Fòrum i el Zoo Marítim, esdevindrà un fort focus d’atracció ciutadana.

Al mes de desembre del 2006, l’Ajuntament de Barcelona va fer l’aprovació inicialment de la modificació del PGM de la zona Taulat – Ronda de Litoral, de Sant Martí. I poc després l’Ajuntament de Sant Adrià va aprovar la de l’entorn del front litoral i el marge dret del riu Besòs. L’aprovació definitiva està prevista per abans que acabi aquest any, ja que només faltava l’estudi de mobilitat que ja està fet. Per iniciar les obres, no cal esperar-la, perquè tot el sòl és públic, explica Escolano.

El projecte de construcció del campus culminarà les diferents fases amb què s’ha afrontat la reforma del litoral del Besòs. Amb vista al 2004 es va fer el recinte del Fòrum i ara s’estan ja construint els edificis d’habitatges i d’altres serveis socials del carrer Prim i l’avinguda Maristany.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació