Dissabte, com ja havia comentat en aquest bloc, La Vanguadia va parlar de les discrepàncies entre el govern i CiU sobre l’assistència de Blanca Palmada a les reunions del govern. La moció que propiciava aquesta assistència de la comissionada a l’executiu ja l’havia avançat La Vanguardia del divendres.

També La Vanguardia recull la demanda d’IESE I ESADE de suport públic, en forma de recursos, a la seva recerca. Diuen que sense aquest suport no podran ser competitives. Ho recollía en aquest bloc de l’edició digital. ABC ho recull diumenge.

El Punt anunciava que la UPC farà estudis semipresencials d’Òptica i optometria. També ho recollia en el bloc a partir del web de la UPC.

Diumenge El País dedicava un article discutia els temes objecte de debat al sistema universitari català en aquest moment. Qualitat, recerca i inversions. Aquest debat està aviciat des del primer moment. Cal treballar amb dades objectives i fugir de la demagògia. Cal un debat asserenat. M’agradaria que es planteges de manera seriosa. Parlar d’increment de recursos (el govern) i no parlar de què el propi govern ha impulsat i no manté adequadament és demagògic. No parlar del dèficit universitari i no reconèixer que el govern l’haurà de pagar encara que no li agradi, té part de culpa, és absurd. Qui aprova cada any la plantilla de personal? La llei ho diu ben clar, el govern.

Universia, Emilio Botín, s’han proposat crear 1.500 beques tipus Erasmus per a estudiants iberoamericans. Botín vol que les universitats potenciïn nous sectors econòmics com les energies renovables, la regeneració medioambiental i el desenvolupament de les telecomunicacions (El País, La Vanguardia, La Razón). En aquesta línia Cinco Días recull avui les paraules de Botín criticant la qualitat de la universitat espanyola. Demana més relació entre la universitat i l’empresa. Fa referència a l’Informe CyD. El Economista també avui diu que Botín demana als rectors que liderin l’espai universitari iberoamericà. Expansión analitza el camí d’Universia des de la seva creació fa set anys. Ningú no pot negar la intel·ligència d’Emilio Botín, home que creu en la universitat com a peça clau per al desenvolupament dels ciutadans i de l’economia del país.

Avui La Vanguardia diu que la universitat espanyola no està bé. Pren nota de la seva situació en els rànquings internacionals, rènquins criticables, però que tenen un denominador comú, la universitat espanyola no està a l’alçada del que li correspondria d’acord amb la seva economia. La UB és la primera, però així i tot massa endarrera. Treu les dades i analitza l’informe de Pello Salaburu al que ja ens hem referit aquí. Fa interessant propostes de millora. El País fa una entrevista a Pello Salaburu, qui diu que els campus europeus s’han de diferenciar entre si. Repassa els problemes que, d’acord amb l’informe que va liderar, han de resoldre’s amb urgència. Demana recolzament a la qualitat.

El Economista recull que Juan Vázquez rector de la Universitat d’Oviedo acaba el seu mandat com a president de la CRUE. Hem sap greu és un bon president. Home educat, de bon talant, dur quan cal, però respectuós amb tothom. Home intel·ligent que ha sabut liderar aquest òrgan independent que reuneix tots els rectors de les universitats espanyoles.

La Gaceta de los Negocios presenta una notícia malament. El professorat augmenta i els estudiants disminueixen. Comença: més caps que indis a les universitats espanyoles. Xifres mal presentades però que mostren un problema en l’estructura del professorat actual i en la seva distribució.

Cinco Días parla amb Janez Potocknic demana que Europa competeixi mitjançant el coneixement. El comissari creu en la recerca i està fent una bona feina, recolzat per la presidència alemanya.

2 respostes a “Notícies de la premsa d’Universitats, Recerca i TIC del 5, 6 i 7 de maig”

  1. a 08 maig 2007 a les 6:31 Edunomia

    El rànking xinès [mal fet] ens invadeix…

    Ahir 7/5/07 La Vanguardia publicava un reportatge sobre el llibre La universidad en la encrucijada: Europa y Estados Unidos”, de l’exrector de la Universitat del País Basc, Pello Salaburu.
    Per il.lustrar aquest reportatge, La Vanguardia fa…

  2. a 08 maig 2007 a les 6:49 enriccanela

    En Salaburu ha fet una bona feina. Manca algú que faci, a més, una bona anàlisi de les universitats i la seva potència. Ningú no discuteix que l’Imperial College és bo, ahir estava amb un vicerector d’aquella universitat, envejable, però la nostra universitat està una mica millor que el que dieun els rànquings.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació