Del Web de la Generalitat de Catalunya

Microsoft incorpora la llengua catalana a la Tablet PC mentre diversos fabricants d’ordinadors ja inclouen de sèrie el Windows Vista en català

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha signat dos acords de col·laboració amb Microsoft i les empreses Orange i HTC per impulsar la llengua catalana entre els seus productes. Per una banda, Microsoft introduirà un reconeixedor d’escriptura en català a la Tablet PC amb l’assessorament terminològic del Centre de Terminologia de Catalunya (TERMCAT).

A més, la companyia de programari ofereix la possibilitat a tots els usuaris de descarregar-se gratuïtament des de la seva nova pàgina web (http://www.microsoft.cat) les llibreries en català de Microsoft Office 2007 i del sistema operatiu Windows Vista. La Generalitat de Catalunya ha demanat als fabricants d’ordinadors que instal·len Windows Vista que incloguin, a partir d’ara, l’opció en llengua catalana. De moment, Hewlett Packard, Dell, Toshiba i Investrònica ja han respost afirmativament a la petició del Govern català.

L’altre acord consisteix en la traducció al català del Windows Mobile 6.0 per un terminal mòbil d’HTC- un dels principals fabricants del món dels anomenats smartphones- i que oferirà l’operador Orange a partir de la tardor d’aquest any. Aquest es converteix en el primer dispositiu mòbil del mercat amb el sistema operatiu Windows Mobile en català.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, i el secretari de Política Lingüística, Miquel Pueyo, coincideixen que “amb actuacions com les d’avui la nostra llengua se situa en el lloc que es mereix en el mercat de les tecnologies de la informació i la comunicació i, concretament, en l’àmbit del programari”. Bosch celebra que “Microsoft se sumi a altres col·lectius i empreses que des de fa temps treballen a favor de la plena presència del català en el sector tecnològic”. El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació afirma que “les actuacions de la companyia informàtica a favor del català són una bona notícia, igual que el conveni de telefonia mòbil que es va signar, fa uns mesos, amb les operadores i alguns fabricants perquè impulsessin i incloguessin el català als seus terminals”.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació