Enric I. Canela

La Ministra d’Estat per a la Innovació i les Regions del Regne Unit ha defensat el paper de les TIC en el garantiment de l’economia en el món global.

És la seva presentació a l’informe “Delivering i2010: Ensuring the Right Conditions for an Innovative, Inclusive and Competitive UK Knowledge Economy”.

L’informe recomana:

 • Government should develop a coordinated national strategy to encourage students to study subjects of national importance such as ICT
 • Academia should create more interdisciplinary research with a strong ‘blue sky’ commercial element and accelerate the creation of ‘centres of excellence’
 • Industry needs to look at its future skills needs and work with higher education to supply them
 • Government, Industry and Academia should consider a joint high-profile public awareness campaign to celebrate ICT achievements

2 respostes a “Les TIC juguen un paper fonamental en el garantiment de la competitivitat del Regne Unit”

 1. a 30 maig 2007 a les 11:12 Ramon Sangüesa

  És molt interessant veure com l’ús de les tecnologies de la informació és un dels factors amb més pes per explicar la diferència de competitivat de les empreses americanes enfront les europees. L’efecte arriba a tot el gruix de l’activitat econòmica.

  En poques paraules tant l’economia americana con cada sector empresarial americà fan un ús molt més estratègic de les TIC que les empreses europees. I no només això: ells desenvolupen TIC. Hi han evidències força interessants com el fet de que a Gran Bretanya -un dels països europeus on es fan servir millor les TIC en l’àmbit empresarial- resulti que les empreses multinacionals americanes encara utilitzin les TIC de forma més directament relacionada amb una productivitat i competitivat més altes que la resta d’empreses britàniques del seu sector, radicades al mateix lloc.

  Tot això indica que no només cal “utilitzar” les TIC sinó utilitzar-les estratègicament com a eina no sols d’alleugeriment de processos operatius a les emprses sinó també com a medis d’innovació i intercanvi d’idees i acceleració de producció de coneixements. En això els USA fa anys que van per davant (veure informe Brynjolfsson, per exemple). De fet, és un dels seus recursos estratègics tant en activitat empresarial com en R+D estratègica (veure iniciativa Cyberinfrastructure).

  Dos reports interessants al respecte (referenciats a l’Economist de fa dues setmanes):

  The EU-KLEMS productivity report: http://www.euklems.net
  “Americans do I.T. better: US Multinationals and the Productivity Miracle” (London School of Economics): cep.lse.ukc/pubs/download/dp0788.pdf

  L’articlet de The Economist: Use IT or lose it May 17th 2007 (de pagament)

  A Catalunya Joan Torrents de la UOC ha treballat en el pes del factor IT dins la productivitat i competitivitat (amb notícies poc alentadores, donada la poca visió que hi tenim al país al respecte)

  Records

  Ramon (i molt interessant el bloc Enric)

 2. a 31 maig 2007 a les 7:52 enriccanela

  Ramon,
  Tens tota la raó. El problema és que veig que la cultura d’aquí està a massa distància de l’americana. Ja saps que, tot i ser un convençut, no domino massa les eines de la cultura TIC. Buscaré l’últim treball del Joan Torrens ja que és un tema que m’interessa força i ell és clar i se l’entèn molt bé.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació