Traduït del web de Madrid+d

L’ERC s’enfronta ara a l’àrdua tasca de seleccionar dos centenars de propostes de les gairebé 10.000 rebudes en la seva primera convocatòria.

Exactament 9.167 propostes per finançar projectes de recerca en totes les àrees ha rebut el Consell Europeu de Recerca al primer pas que ha donat, la convocatòria exclusiva per a investigadors joves el termini dels quals va acabar el mes passat. Més conegut per les seves sigles en anglès, l’ERC suposa per a molts plasmar un antic somni, el d’un organisme paneuropeo gestionat pels propis científics, sense interferències polítiques, i dedicat exclusivament a la ciència bàsica. La resposta dels científics que estan al principi de la seva carrera|cursa independent, en la forma d’un elevat nombre de propostes, ha satisfet els responsables de l’ERC, que creuen veure en ella la confirmació que una cosa així és necessària en la ciència europea.

Les xifres per ara no són espectaculars, però també cal tenir en compte que es tracta d’un nou organisme, dissenyat per formar part del VII Programa Marc de R+D europeu, que va començar el gener de 2007. El pressupost d’aquesta primera convocatòria és de 290 milions d’euros i l’ERC s’enfronta ara a l’àrdua tasca de seleccionar els projectes més adequats, en un nombre de 200 o més. Serà una mera gota a l’oceà de la R+D europea o l’inici d’una nova forma de finançar la recerca a Europa, com han assegurat els seus representants?

L’octubre d’aquest any es realitzarà la segona convocatòria, aquesta vegada dedicada a la resta dels científics, i el pressupost anirà augmentant al llarg dels pròxims set anys fins als 1.500 milions.

Per avaluar els projectes, l’ERC ha convocat plafons, i ha fet públics tant els noms dels seus presidents com els de tots els experts. La llista d’aquests últims, que es pot consultar a la pàgina web de l’ERC és curiosament parc. Està formada exclusivament pel cognom i nom de cada avaluador, sense cap referència a l’àrea en la qual és expert ni a la seva nacionalitat. La institució ha volgut així deixar clar el que ja es va anunciar quan es va presentar a Berlín fa uns mesos: l’important són els projectes i no la nacionalitat o àrea geogràfica d’on procedeixen i l’avaluació es farà partint de l’estricte i únic criteri de l’excel·lència.

Són bones intencions i és precís confiar que es converteixin en realitats. Encara que no es pugui esperar que l’ERC sigui l’única institució absolutament pura entre totes les europees sí s’agraeix que almenys ho intenti, partint d’unes bases respectables.

Mentrestant, a Espanya continua sense haver-hi una institució semblant, que permeti organitzar i coordinar el finançament de la ciència bàsica basant-se en l’excel·lència, sense terminis artificials ni ingerències dels temps polítics. I quan per fi es creu, en forma d’una agència esperada, molt em temo que no tingui l’àmbit i la força necessaris perquè sigui una mica més que un vas d’aigua al mar enfarfegat científic espanyol.

Autor: Malen Ruiz de Elvira

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació