Un seguit de reunions em va impedir ahir llegir els articles de la premsa i dir alguna cosa. Aquí van doncs.

El Periódico del dissabte parlava també dels Investigadors Ramon y Cajal. Ja en vam parlar (veure aquest bloc). Recorda que Carles Solà, antic conseller del DURSI, s’hi va comprometre, però Josep Huguet parla de trobar una solució, quer m’ho pregunti com fer-ho, és fàcil. Només és una qüestió de voler complir la paraula donada per un dels seus antecessors en la responsabilitat sobre la recerca. Potser és que Solà era de l’oposició? O potser era del corrent Carretero. Això dels corrents és tan complicat…

La Razón parla del acord entre Universia (Santander) i Telefonica (EducaRed) per compartir docència en Internet. Ja en vam parlar en aquest bloc.

El País del diumenge publica que la universitat europea arrenca. Ens explica com serà el nou model d’ensenyament universitari. No em diu res de nou, per+ò és interessant que ho llegeixin aquells que no estiguin ficats en el tema. Ho explica molt bé. Encara no explica com es resoldrà el misteri de les enginyeries. Aquest és un tema que fa por a alguns. El PP el farà servir per erosionar al govern que es va equivocar des del començament. De totes formes el primer error el va cometre Pilar del Castillo que es va envoltar d’algun inútil (no tots, tinc bon record d’algunes persones).

El País parlava diumenge del desgavell de l’oferta de postgrau i de les queixes dels centres privats. Això si que és una autèntica barbaritat. Errors del govern central, dels governs autonòmics i de les universitats. Una cursa a veure qui el posa primer i a més mal fets (en general). No finançats i a preus de saldo. Ningú paga. Ni comunitat autònoma ni estudiants, si que anem bé. Després algú demanarà qualitat.

El País recollia diumenge que més del 70% de les PIMES diu que la innovació no forma part de la seva estratègia. No era culpa de la universitat? Li enviarem l’article a Huguet. I a Foment del Treball, que es veu que també s’apunta a dir bajanades per boca del seu responsable d’innovació. Ho deia fa unes setmanes al Dossier Econòmic de Catalunya.

Dilluns El Economista explica que les estudiants de les Escoles d’Enginyers Agrònoms superen en nombre al estudiants homes. Un canvi sociològic important en un àmbit històricament poc demandat per les dones.

Avui dimarts El Punt publica una entrevista amb Joaquin Coello, president del Consell Social de la UB. Es mostra preocupat pel futur d’aquesta universitat. Vol resoldre el problema financer i diu que amb u pressupost de 355 milions és possible fer estalvis. Li donaré la raó. Parla del dèficit i de les raons estructurals. Parla de l’Informe Costas on hi ha les solucions per reduir a zero el dèficit. No hi estic d’acord. L’informe és poruc i es queda curt. Parla de les relacions amb l’empresa i de la presa de decisions. Diu que el procés de govern és massa complex i que cal simplificar-lo. I tant, totalment d’acord, en fa d’anys que ho dic. Parla de què la universitat és barata i que els estudiants que poden han de pagar. Aquest és un tema clarament polític. Per què si paguen els impostos han de pagar altre cop la ineficàcia d’un govern que no sap administrar? Parla de qui hauria de ser al Consell Social, i ales Fundacions, tenen 40 o 50 noms, sense preses. Certament no s’ha de córrer. Gairebé m’agrada tot el que diu. No el conec encara.

La Gaceta de los Negocios diu que els investigadors joves espanyols no té cap aplicació pràctica perquè mai no arribarà a la societat. No els puc treure la raó. Si no es fan accions clares cap a l’empresa això no canviarà.

M’agrada l’article que ha publicat avui a El País Oscar Marín del CSIC. Diu que l’European Research Council podria ser un model per a Espanya. Recorda que a Espanya s’acaba de crear una Agència estatal per al Finançament i l’Avaluació de la Recerca Científica. Proposa un canvi del model de gestió de la recerca. M’agrada bastant. Això si hauríem de discutir algunes coses. Ja les vaig discutir quan vam recolzar la creació de l’Agència al Congrés.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació