Nota enviada per CiU

Castellà i Rigau recorden que tot i la moció de CiU aprovada al Parlament la Comissionada d’Universitats i Recerca encara no assisteix a les sessions de Govern

El diputat del Grup Parlamentari de Convergència i Unió, Antoni Castellà, ha lamentat la falta d’autocrítica del Conseller Huguet durant la seva compareixença avui a la Comissió d’Educació i Universitats del Parlament de Catalunya. “Esperava una mínima reflexió del què ha passat. Els darrers dos mesos hi ha hagut una crisi amb dimissions importants. El director General d’Universitats i el Director General de Recerca pleguen amb una crítica duríssima afirmant que no hi ha línia política i té la comunitat universitària contra seu. Alguna cosa deu haver passat, no es pot dir que no ha passat res” ha afirmat Castellà. En la mateixa línia s’ha expressat la diputada de CiU, Irene Rigau, durant el torn de rèplica, quan ha afirmat que Huguet s’ha dedicat a “defensar el seu model de Departament, les seves quotes de poder, i no de defensar una política universitària”.

Castellà ha reclamat una justificació dels motius pels que no s’ha creat el DURSI. El diputat de CiU ha recordat que el Departament “estava avalat per totes les formacions polítiques” i ha afirmat que si ara no tenim DURSI es només per “equilibris de poder”. Aquests mateixos equilibris de poder són els que expliquen l’actual configuració de la Conselleria que “no té res a veure amb una prioritat de vincular el món de la universitat amb el de l’empresa”. Si fos així, si aquesta prioritat fos real, hi hauria “una consellera asseguda colze a colze amb les altres conselleries implicades com la de Treball”.

En aquest sentit, Irene Rigau ha recordat que al passat Ple es va aprovar una Moció de CiU “per a garantir la presència de la Comissionada per a Universitats i Recerca en les sessions del Govern” i que hores d’ara no s’ha complert ni el Conseller ha contestat quan es començarà a complir.

Rigau a qualificat de molt “negativa” la compareixença d’Huguet en la que ha trobat a faltar “ambició nacional”. I és que el Conseller Huguet no ha citat “ni una paraula sobre les noves competències que ens dona l’Estatut ni de com desenvolupar les competències exclusives i les compartides”. Es tracta d’aspectes com el règim d’accés a la universitat o els traspàs de les beques. Tampoc, seguint aquesta línia de poca ambició nacional, s’ha fet referència a com fixar l’ús del català a les aules universitàries que Rigau ha pronosticat que “seguirà patint per la feblesa del Conseller”.

Totes aquestes raons han portat a la diputada nacionalista a concloure que la política universitària del govern és feble, parcial i amb poc lideratge. “Li falta una visió global, està entossudit en defensar les seves parcel·les de poder dins del govern i no es preocupa de les universitats” ha afirmat.

Crisi també a Recerca

Pel que fa a la Recerca, Toni Castellà ha explicat que “les coses no van bé” ja que mentre els anys 2001-2002-2003 la inversió se situava en torn a l’1’38% del PIB, al 2004 aquest percentatge va caure fins a l’1’34% i al 2005 estava en un 1’36% quan el compromís, “que no s’assolirà”, era arribar al 2% l’any 2008. Tot i així la crítica de Castellà no ha girat en torn als diners destinats a la Recerca. “No només són diners sinó com s’utilitzen per incentivar l’àmbit privat”. El diputat també ha recordat que hores d’ara 12 MEUR en Tecnoavals “estan bloquejats per crisis internes del tripartit”.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació