Notícies de la premsa d’Universitats, recerca i TIC del 2, 3, 4 i 5 de maig

El dissabte Expansión publicava un quadre on apareixia la distribució del Pla d’Inversions Universitàries per al període 2007-2013

UB 143
UAB 120
UPC 120
UPC Igualada Escola Industrials 7
URV 62
URV Campus de l’Ebre 15
UPF 57
UdG 57
UdL 37,7
Reserva 16,3
Total 635

El tema de les inversions i la crisi entre universitats i govern segueix ocupant espai a la premsa. El Punt deia dissabte que Huguet dóna per tancat el període d’expansió universitària. Va dir al passadís del Parlament que a partir d’ara tot seran rehabilitacions. Per altra banda els rectors van fer una nota dient que això no soluciona els problemes de finançament que pateixen les universitats. I jo afegeixo, al contrari, els agreuja. Més despesa induïda. Tot pla d’inversions ha d’anar acompanyat de pressupost ordinari. Amb això no vull dir que no siguin necessàries les inversions. I tant. Simplement constato un fet que qualsevol empresari sap. Si s’augmenten els espais, cal més personal per mantenir-los, més subministraments, etc. Si a sobre sumem el dèficit que s’arrossega… Més encara, Huguet va dir que es reformaria la LUC. S’ha de fer, la LOU obliga. La bona notícia és que no es tocarà només que tècnicament. S’ha d’evitar que el PSC fiqui cullerada. Es va pactar entre CiU i ERC i espero que continuï així. La visió nacionalista que li manca al PSC és necessària en aquest tema (i en altres, és clar). Blanca Palmada va dir que manquen 27 milions d’euros per a beques, que se’n surti la comissionada. La Vanguardia també comentava dissabte el Pla d’Inversions. Comentava també la nota dels rectors i els comentaris d’Huguet sobre un pla per tal que l’empresa s’impliqui més amb la universitat. De fet La Vanguardia dilluns insistia en aquest mateix tema. Mercè Beltran dedica una columna a comentar-ho, de la necessitat de més beques i préstecs. També comentava La Vanguardia de dissabte la compareixença del conseller al Parlament i de la que ja he parlat en aquest bloc. L’AVUI en una línia similar constatava dissabte l’avís dels rectors, mentre Huguet dóna la crisi (i havia crisi?). També parlava del Pla d’Inversions. El País també parlava dissabte de la compareixença d’Huguet amb Blanca Palmada al Parlament. Parla de beques, de préstecs – salari als estudiants (d’això vàrem parlar llargament a la comissió de finançament de les universitats públiques i vàrem fer algunes simulacions). També parla del dèficit de beques (rebem 40 milions i manquen 27 més) i del Pla d’Inversions. ABC, també dissabte, es manifestava en la mateixa línia i deia que la comissionada va dir que la setmana vinent (o sigui aquesta) es coneixeran les conclusions dels grups de treball. També Cinco Días dedicava espai dissabte a aquest tema i breument feia referència als mateixos temes.

Les queixes: dissabte el Diari de Girona, a més de parlar dels temes comentats abans, recollia les declaracions de la rectora de la UdG que considerava els diners que s’aporten a la UdG insuficients. La UdL també es queixa per la mateixa causa. Ho recollien El Segre i La Mañana Diario de Ponent dissabte. La UdL a la cua del Pla d’Inversions. La Mañana també comenta que Ros, l’alcalde de Lleida, demana que s’augmentin les inversions a la UdL.

Diari de Girona de dissabte també publicava un article del president de la Cambra de Girona. Domènec Espadalé en el que demana els estudis de Medicina per Girona. Bàsicament d’acord amb la seva reivindicació, encara que jo afegiria alguna altre argument.

Universidad, burocracia y apertura és un interessant article de Sunny Singh que publicava El País diumenge. Interessant i no compartit per mi. Si estic d’acord en la dificultat que tenen els estudiants en obtenir visats i en venir a Barcelona (o a l’Estat), però en absolut en les seves opinions sobre localisme i xovinisme. No podem parlar català a Catalunya. Singh vindria encara que parléssim l’aranès si la universitat catalana fos la millor del món. Ja en s entendríem, de fet ens entenem amb els que venen.

ABC de diumenge parlava amb cert detall del projecte de decret de procediment d’acreditació. Ja n’he parlat en aquest bloc.

Juan Rosell, pensava que era Joan, president de Fomento escrivia diumenge a La Vanguardia sobre la fiscalitat que afecta a l’R+D+i. L’article és ambigu. Parla del que s’havia assolit respecte a les desgravacions sobre l’Impost de Societats, desgravacions que l’excels Solbes vol eliminar, de fet ja es va aprovar, el 2012 (esperem que necessitin a CiU després de les eleccions i es tornin a posar). Més tard parla de la dificultat d’aconseguir que les PIMES puguin incorporar-se. Jo proposo una solució ben fàcil per solucionar aquest problema. Tenir l’informe i assessorar-se costa diners, segons Rosell és car. AIDIT és empresa, que assessora i fa informes motivats sobre l’R+D+i, té una tarifa no massa cara, podem aconseguir que les empreses paguin més. Un acord amb el conseller Huguet. Es fa la factura de la feina d’AIDIT, l’empresa paga o el 10% per exemple de la desgravació fins a un màxim igual al cost (la factura). Si la desgravació és petita pagarà el 10%, si és gran la factura. La diferència la paga un programa del govern de la Generalitat. Veure si m’agafen la idea. Això seria afavorir la innovació.

El Economista, destructiu, deia ahir que Espanya perd 15.000 milions d’euros per l’endarreriment tecnològic. Té raó, però. La manca d’innovació fa que s’hagi de comprar fora la tecnologia.

Avui El País parla del nombre de places que s’oferiran enguany a les universitats espanyoles. 60.000 més que l’any passat. Em sembla molt i no ho entenc, menys estudiants i més places. Això em sona a dada estadística. Això no s’acaba de fer bé. S’estan posant les capacitats i anys anteriors una altra cosa. Una notícia de diari que no està ben agafada, segur. El País també parla de la constitució dels nous òrgans que crea la LOU.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació