Enric I. Canela

Carlos Berzona repeteix com a rector de la Universitat Complutense de Madrid. Això no ho publicaria en aquest bloc, de fet ja fa dies i no havia dit res, però ahir vaig llegir a Cinco Días una entrevista seva.

M’han interessat especialment el seus comentari sobre les relacions universitat – empresa. He extret tres retalls:

Extret 1
Hi ha encara molta distància entre el món empresarial i l’universitari. La recerca que es fa a Espanya es fa a les universitats. Les empreses investiguen molt poc. El problema que tenim és la nostra dificultat per vincular aquesta recerca al món empresarial. Desgraciadament, les empreses no miren la universitat. I les universitats investiguen, però no tenen en compte la innovació. La recerca ha d’estar sempre vinculada a donar resposta als problemes de la societat. Encara hi ha molta distància entre la Universitat i la societat civil.

Extret 2
El Govern central, les comunitats autònomes i la municipalitat han de treballar conjuntament perquè el futur està en la recerca i cal dotar-la de recursos. Espanya no pot dependre de la tecnologia externa i de la construcció. I per a això és necessari que les institucions i les empreses s’apropin a la Universitat. D’altra banda, la Universitat no pot ser elitista, ni ha de mirar-se el melic. Es tracta d’un esforç a tres bandes. Aquest és un treball que no s’arregla en dos o tres dies. També és cert que el món empresarial és reaci a la recerca. Les multinacionals investiguen al seu país d’origen, i les petites i mitjanes empreses no tenen capacitat per a això.

Extret 3
La Universitat pot ser que sigui massa teòrica i poc pràctica. Es tracta d’una queixa permanent. El mateix ocorre als Estats Units. No és senzill saber el que demanden els empresaris, però sí que formem els alumnes amb capacitat per pensar, analitzar i assimilar. La pràctica s’aprèn amb el dia a dia, el que ensenya la universitat no s’aprèn en cap altre lloc. He preguntat, en alguna ocasió, a empresaris què és el que necessiten dels titulats i no han sabut dir-me mai quines habilitats requereixen.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació