El dissabte 23 La Vanguardia i El Punt publicaven que la UB, a través del seu centre de formació contínua IL3, serà la primera universitat en impartir un curs virtual “Second Life”. Haig de dir que no sé gens del tema. Intentaré informar-me i aprendre. Només sé el que vaig veure ahir per TV3 i una mica que m’han explicat. En Miquel Duran parlava del tema i a través del seu bloc potser en traureu més coses. També en parla El Economista d’avui.

La Vanguardia de dissabte publicava el nomenament de Carme Verdaguer com a directora general de la Fundació Bosch i Gimpera. Ho recollia jo en aquest bloc divendres.

Cinco Días de dissabte deia que la tecnologia revoluciona els campus espanyols. Parla de la necessitat que les universitats espanyoles siguin atractives per als estudiants estrangers. Parlen d’R+D i d’aules virtuals. És el recull de les conclusions d’una trobada en un esmorzar ofert per Cinco Días i Alcatel-Lucent per parlar de la competitivitat de les universitats espanyoles.

La Vanguardia del diumenge ens parla del futur cònsol tecnològic que Catalunya tindrà a Finlàndia. Segons el conseller Huguet ajudarà a la captació tecnològica del CIDEM.

Avui El Punt i Diari de Terrassa recullen que la Fundación Ramón Areces finança 5 projectes de recerca catalans entre 37 de tot l’Estat. Ho recollia en aquest bloc el dijous.

El Economista diu que la universitat espanyola va sol·licitar 389 patents espanyoles amb 171 extensions internacionals l’any 2006, poques però més de les que em pensava.

Pedro Álvarez, catedràtic de la Universitat d’Extremadura fa un article a El País sobre l’elecció del rector. Crec que cal reflexionar molt més sobre aquest aspecte i decidir en funció del que convé més al país i als ciutadans que paguen els seus impostos. Ho he dit sovint, tot allò que no porti a enfortit l’autoritat dels òrgans de govern, especialment del rector, és dolent. I el mètode actual és un autèntic desastre. Els rectors estan febles davant la comunitat universitària i això és una de les causes de manca de confiança social i en conseqüència de que tinguem una posició més endarrerida de la que hauríem de tenir en el context internacional.

El País parla avui de la reestructuració de les enginyeries que preparà la Universitat Politècnica de València. Volen fer una reducció de títols i evitar que hi hagi titulacions amb menys de 50 alumnes. Intentaran passar de 58 a 40 graus. En enginyeries això és clau. S’ha de permetre l’especialització amb el màster.

Expansión diu que el campus de Terrassa de la UPC va ingressar 6,9 milions d’euros per recerca, dels quals un 45% prové de la transferència de tecnologia a les empreses. No està gens malament.

També Expansión recull que Jaume Bertranpetit és el nou director d’ICREA, cosa que ja havia publicat en aquest bloc dissabte.

El Economista publica avui una espècie de guia per obtenir recursos per innovar. Fa un repàs del PROFIT, del CDTI i del CENIT. L’explicació és força útil per a aquell que no conegui aquest projectes. Trobo que a Catalunya faria falta un manual com el que té la Comunitat de Madrid.

Manuel Royes, delegat especial de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca, publica un article a La Vanguardia sobre la importància dels Parcs Tecnològics. Escriu aprofitant la celebració a Barcelona la setmana vinent del congrés de l’Associació Internacionals de Parcs Científics (IASP). Royes aprofita per parlar de la societat del coneixement i de la necessitat d’una economia que no es basi en els baixos costos de la mà d’obra.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació