Enric I. Canela

L’altre dia vaig rebre la mala notícia que per qüestions pressupostàries podria aturar-se la constitució de la Biblioteca Electrónica de Ciencia y Tecnología (BECyT), diu la mala notícia que el MEC podria veure reduït el seu pressupost per a l’any 2008.

Aquest és un projecte que, com apunta avui Antonio Árias en un excel·lent article dedicat a Science i Nature i per extensió al problema de l’elevat cost de les revistes científiques, podria permetre superar alguns dels problemes que tenen avui moltes universitats per accedir-hi a la informació científica. Aquest projecte va ser impulsat també per una moció al Senat aprovada a proposta de CiU.

A Catalunya tenim el CBUC que fa aquesta feina, finançat per les universitats i amb una aportació mínima de la Generalitat, però creiem que la situació és absurda, en aquests temes hauríem de tendir a crear grans consorcis, català, espanyol, europeu.

2 respostes a “El cost de la informació científica”

 1. a 07 jul. 2007 a les 3:26 David

  Crec que el CBUC i el sistema d’adquisició col·lectiva de revistes electròniques fou un gran pas endavant, ja que s’incrementava el poder de negociació respecte les empreses editores. Potser, com molt bé comentes caldria fer alguna cosa a nivell més global perquè el poder de negociació sigui d’igual a igual.

  La llàstima és que projectes col·lectius com el CBUC, que han permès optimitzar recursos mantenint un fort grau d’autonoma dels diferents centres participants, no s’hagin estrapolat a altres àmbits.

 2. a 08 jul. 2007 a les 8:27 enriccanela

  David,
  ÉS veritat que fou un pas endavant. El gran problema és que la Generalitat no col·labora prou en el finançament. La distribució de costos està desequiliubrada, es basa amb la tradicció i no en el volum de la universitat. Així la UB paga uns costos històrics que no li pertoquen.
  Aquesta iniciativa s’hauria d’estendre en el marc del BECyT i aleshores haurien de contribuir les administracións general i de la Generalitat i le suniversitats.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació