Enric I. Canela

La Vanguardia publica avui un article signat pels rectors Giró i Viñas, de la UPC i la UdL. Un article magnífic dedicat a la Ciència, la Tecnologia i la Innovació. De la sèrie d’articles que estan publicant els rectors de la ACUP aquests dies és el que més m’agrada. Per què? Per diferents raons.

L’article clarifica immediatament els conceptes de recerca bàsica i recerca aplicada i recorda que sense la primera no hi ha la segona. Dóna una sèrie de receptes al govern sobre el que cal fer, reconeix les principals accions positives desenvolupades en els últims cinc anys, destaca la importància de la recerca de la universitat catalana, i compromet a la universitat a actuar amb rigor i el retiment de comptes.

Amb tot, no deixa de demanar al govern un compromís per la recerca. Al meu parer només li manca assenyalar que al ritme actual no només no acomplirem l’Agenda de Lisboa, impossible, sinó que ens allunyarem encara més dels països capdavanters. L’economia del coneixement demana més esforç. Jo hi afegeixo que d’una vegada per totes s’ha de trencar amb la confusió que impera en alguns àmbits de l’empresa i l’administració: la recerca bàsica no pot mai ser substituïda per un migrat suport a les PIMEs. He llegit últimament massa coses que provenen tant dels responsables d’Indústria al govern com d’algunes associacions empresarials que ho fan. Les seves receptes estan equivocades.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació