Enric I. Canela

Ahir havent dinat mentre anàvem lentament en cotxe a Tamariu (no era per no contaminar, és que tot estava embossat) em vaig quedar astorat. Vaig escoltar que el jutge Juan del Olmo havia ordenat el segrest de l’últim número de la revista El Jueves i a més el tancament del web de la revista així com la retirada dels motllos. L’astorament em va venir per dues raons.

La primera. Estupefacte perquè l’any 2007 a l’Estat espanyol un jutge decidís retirar una publicació d’humor per fer un tractament ofensiu contra el Sr. Felipe de Borbón i la Sra. Letízia Ortiz. Haig de reconèixer que no llegeixo El Jueves i que en general no m’agrada que ningú es fiqui amb qui no és responsable d’una mesura. M’explico, si es volen ficar amb els 2.500 euros per fill, que triïn al president Rodríguez Zapatero i no a la família Borbón Ortiz. Dit això i afegint que no soc antimonàrquic, que em prenc la monarquia com alguna cosa pròpia de la història, com un símbol i prou, no veig cap raó per la que calgui respectar més a la família reial que a la meva o a la del meu veí. Això no és democràcia ho sento. Tothom té dret al mateix respecte. Estic segur que els primers que ho pensen són els afectats per l’acudit i deuen demanar aquest respecte que sovint no se’ls té.

I si això fos constitutiu de delicte el que cal és denunciar-ho, com podria fer qualsevol ciutadà ofès. Això mai.

La segona. Impressionat o potser més que impressionat, amoïnat en sentir que un jutge de l’audiència nacional al juliol del 2007 demanava els motlles d’una revista. Igual un dia demana els motlles del BOE. No em puc imaginar a les forces de l’ordre públic demanant els motlles o les planxes. A la seu de la revista devien restar atònits. Devien dir que les tenien al mateix lloc on guarden els llapis de colors i el “difumino”.

I tancar el web? Jo no he comprat mai El Jueves i crec que no hauria vist aquesta portada. Resulta que ara l’he vist arreu. A l’AVUI, a La Vanguardia i a El Punt, els tres diaris que he comprat avui. No cal ni dir que a través del meu Reader he vist un munt de diaris i blocs que la reprodueixen. Començant per La Vanguardia i acabant pel més modest dels blocs, deuen estar esperant a les forces de l’ordre públic, han fet difisió de les imatges. Això sembla una d’aquelles pel·lícules de la Gracita Morales de fa més de quaranta anys. He llegit que ho ha ordenat el fiscal i que la Sra. De la Vega o ha defensat. Increïble.

Crec que tots els que han intervingut en aquest despropòsit haurien d’assistir a una classe de societat de la Informació i globalització. Imagino que demà ja sabran que la portada ha assolit un record de difusió i que fins i tot l’han vist a centre del desert del Gobi. La seva acció és una de les millors accions de màrqueting comercial.

Pot l’Estat avançar en la Societat del Coneixement en aquestes condicions? Difícil per molt Pla Avança i tot això.

5 respostes a “Democràcia i societat de la informació”

 1. a 21 jul. 2007 a les 6:43 reflexions en català (Marc)

  Hola,

  Jo no em vaig quedar astorat. L’Estat fa la seva feina i nosaltres ens mereixem que passi tot això perquè som una colla de mesells.

  Salut i república, coi!

 2. a 21 jul. 2007 a les 6:53 enriccanela

  Jo no crec que aquesta sigui la feina de l’Estat o si més no la d’un estat que vol ser modern

 3. a 22 jul. 2007 a les 12:26 Òscar Pascual

  Enric, jo també considero que el respecte que es mereix la família reial és el mateix que mereix la meva. Si m’apures, diria que les persones que conformen la família reial es mereixen aquest mateix respecte, però la institució ja no. M’estic declarant obertament republicà, no?

  Quant al tema de les planxes, tampoc jo tinc paraules, però t’he de dir sincerament que no em sorprèn. Em sorprèn més que no hagin demanat la reclusió del dibuixant, de l’editor, i del director de la revista, per exemple

  I per últim, el motiu del comentari. Segons dius, el que acaba de fer el jutge és la millor operació de marketing que se li podia fer a El Jueves. Si jo fos el director, ara mateix estaria ballant d’alegria a casa meva (o potser a la presó) perquè aquest número, tot i que no sortirà al carrer, serà el més llegit, i perquè els números següents es vendran, amb tota seguretat, molt més bé que de costum.

  Així doncs, gràcies, benvolgut Sr. del Olmo. Ha aconseguit tot solet una enorme promoció de la revista.

 4. a 22 jul. 2007 a les 12:30 Òscar Pascual

  He d’afegir que m’ha sorprès una cosa: l’Acebes ha dit que no li sembla be que hagin segrestat El Jueves. És una sorpresa majúscula… o potser és una errata del diari.

  I d’altra banda, acabo de mirar el web del Jueves, i dona error. Bad Request (Invalid Hostname). Llàstima…

  http://www.eljueves.es

 5. a 22 jul. 2007 a les 1:00 enriccanela

  Ja han tancat la pàgina d’El Jueves. L’Acebes ha dit que no i sembla bé perquè això és més difusió per la pàgina. L’Acebes no és idiota.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació