- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Notícies de la premsa d’Universitats, Recerca i TIC del 18, 19, 20, 21 i 22 d’agost

Seguint amb l’escassetat de notícies. Res important el dia 18.

El diumenge 19 La Vanguardia [2] assenyalava la posició de lideratge de IESE i ESADE quan a escoles de negocis més influents fora de l’àmbit dels EUA.

El mateix 19 El País [3] publicava una interessant entrevista amb el president de la Cambra de Comerç i Indústria Israel-Espanya en les que deia que Israel pot ajudar a innovar a Espanya. Certament la capacitat innovadora i la riquesa de les relacions entre la universitat i l’empresa d’Israel són exemplars.

El Punt [4] recollia el dia 20 la notícia que ja vaig publicar en aquest bloc [5] sobre l’interès del govern en donar noves competències a la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació.

ABC [6] recollia ahir 21 que la Universitat de València està entre les 100 millors del continent europeu segons el rànquing de Xangai. Tal com comentava en aquest bloc [7] en el primer lloc de les de l’Estat està la UB. En conjunt, com deia, un resultat desastrós per a Catalunya i per a l’Estat. Per plorar de vergonya.

El Punt [8] i l’AVUI [9] publicaven que 1.400 estudiants catalans que han obtingut beques Erasmus i d’altres de mobilitat es beneficiaran d’ajuts de la Generalitat. El govern català destinarà 1.5 milions d’euros. Un màxim de 6 mesos i 200 euros mensuals. Un apetita ajuda a les miserables beques que es donen a aquests estudiants. Aquesta línia és bona i caldria augmentar els imports per fer una autèntica política social.

El País [10] publicava unes declaracions del secretari d’Estat d’Universitats i Recerca, Miguel Ángel Quintanilla. El secretari d’Estat comentava que canviarà algunes coses per tal d’evitar que els mediocres treguin el lloc als més bons. Diu que a la universitat espanyola és fàcil viure de gorra i progressar aprofitant-se d’altres. D’acord, però que vol fer, com lliga una possible acció seva amb l’autonomia? Sisplau, que no em salvin, que em deixin equivocar-me. No crec que el secretari d’Estat tingui cap intenció d’interferir en l’autonomia, no em sembla aquesta la seva filosofia, però potser a alguns rectors els hi agradaria. L’autonomia per molts és una llauna, obliga a prendre decisions.

El Punt [11] publica avui el que ja he comentat en aquest bloc [12], la possibilitat d’expedir els títols de màster i doctor en català. N’estenc en el comentari que ja he fet sobre les entrebancs salvats per arribar aquí. A l’Estat qualsevol cosa que es fa, si té alguna cosa a veure, posa en risc els mínims drets dels catalans.