- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Ens hem d’aplegar per fer el referèndum possible

Enric I. Canela

Ahir vaig publicar un escrit titulat Referèndum per a l’autodeterminació l’any 2011 [2]. A partir dels comentaris i cites he arribat a la conclusió de què em caldria fer alguns aclariment o presa de posició.

Crec hi ha dues fites, ordenades, que cal assolir. La primera és aconseguir que tots els que creuen que Catalunya ha de poder decidir el seu futur s’han de posar d’acord, sense condicions, per exigir la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. Aquí no podem perdre’ns en baralles absurdes que ens divideixen i fan forts als que ens volen regionalitzar.

La segona fita és que els que volem aconseguir la independència hem d’aplegar esforços, siguem d’esquerres o de dretes. Hem d’aconseguir que la gent perdi la por a la independència. Segur que poden existir pors d’empresaris a perdre mercat i de treballadors que poden témer per la seva pensió, però els mercats no responen massa a aquestes coses a mitja termini. Pot haver algun petit entrebanc passatger. Impensable que dins la UE algú cregui seriosament que es poden perdre pensions en una separació civilitzada. Gent ben preparada com poden ser Ramon Tremosa, Elisenda Paluzie o Joan Oliver, per citar els que més llegeixo, defensen opcions sobiranistes i han dit clarament que la nostra economia es veuria totalment afavorida amb la independència. En última instància, la nostra unió faria veure a Espanya que la secessió de Catalunya és possible ja que Catalunya està farta, els catalans estem fars de ser “cornuts i pagar el beure”. Això no deixaria de ser positiu. El Quebec ha fet més d’un referèndum i no ha guanyat la independència, però el seu grau d’autonomia és envejable.

Finalment, si s’aconseguís la independència seria aleshores el moment de votar i veure, com passa a tots els països, quin govern i quin model social volem els catalans.