Enric I. Canela

Avui Eurostat ha publicat dos noves enquestes. La primera es refereix a la Biotecnologia a Europa. La situació espanyola és deplorable. En patents està a la cua d’Europa amb 1,6 patents per milió d’habitants, mentre Dinamarca en té 31,4. Si es mira la despesa en R+D per valor afegit la cosa no millora. Només Itàlia i Polònia estan darrera, mentre Islàndia és líder seguida de Dinamarca. La resta d’indicadors no apunten gaire millor. Són dades 2003, però no crec que la cosa hagi millorat extraordinàriament.

La segona m’ha fet gairebé plorar. Està dedicada a l’ocupació de les regions europees en alta tecnologia i correspon al 2006. Quan mirem l’ocupació regional en percentatge del total de la UE aquest sector, en primer lloc trobem a l’Île de France (4,32%), en tercer lloc a la Comunitat de Madrid (2,08%) i en el lloc 11è a Catalunya (1,30%). Aquestes dades tenen a veure amb el volum i, lògicament, depenen de la població total, Madrid i Catalunya es poden comparar. Quan es mira en termes relatius (tant per cent d’ocupació sobre ocupats totals) cap regió de l’Estat apareix entre les vint primeres d’Europa. Tampoc cap de les que es denominen els Quatre Motors d’Europa (Catalunya n’és una). Quins motors. Quan es mira el mapa regional europeu, només Madrid apareix entre les que ocupen més del 6% de la població. Entre el 4% i el 6% cap i Catalunya, en el piló espanyols, entre el 2% i el 4%.

Aquesta última estadística mostra el desastre de l’evolució de Catalunya en sectors pioners de la Societat del Coneixement. El problema ja no és de comparació amb Madrid, que sempre és alguna cosa que motiva els catalans, el gran problema és veure la foto de les regions europees. Catalunya està clarament per sota de les regions mitjanes que serien aquelles regions que ocupen entre el 4% i el 6% de la població.

Com no hi hagi un canvi de política només podrem pregar als déus per evitar que el canvi climàtic no espatlli el turisme.

Una resposta a “Cada dia més lluny de la Societat del Coneixement”

 1. a 31 ag. 2007 a les 11:54 Xavier

  Hola,
  m’atreveixo a fer arribar una referència que crec pot ser d’interès:

  http://www.ikt.org.uk/aboutikt.aspx

  D’algun lloc n’hem d’aprendre, no?

  Salut!

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació