Enric I. Canela

Ahir Cinco Días va publicar una notícia que diu que Espanya ocupa el lloc 24è en el rànquing mundial de competitivitat tecnològica. Aquest rànquing està elaborat per l’Economist Intelligence Unit i el patrocina la Business Software Alliance (BSA).

L’índex de competitivitat d’indústries de les TI analitza sis aspectes que determinen el nivell de competitivitat tecnològica dels països: 1) comptar amb un entorn de negoci adequat; 2) estar dotat d’una bona infraestructura tecnològica; 3) el nivell del capital humà; 4) el marc legal que regula la indústria; 5) comptar amb un entorn favorable i propici per a la R+D; i 6) el paper que les Administracions juguen per afavorir el desenvolupament de la indústria tecnològica. De l’antiga UE15 només té darrera a Portugal i Grècia.

De les dades es dedueix que l’Estat està en bona posició relativa en tots els aspectes menys en comptar amb un entorn favorables per a la R+D i en estar dotat d’una bona infraestructura tecnològica. En aquests últim factor només queda Grècia darrera de l’antiga UE15.

La posició espanyola no és bona. Si ajuntem aquestes dades amb les que vaig publicar ahir en aquest bloc sobre l’ocupació en alta tecnologia, podem imaginar on queda Catalunya. La posició relativa espanyola té molt a veure amb l’impuls de la Comunitat de Madrid i imagino que la contribució catalana deu ser molt escassa.

Podeu llegir l’informe complet aquí.

Cada dia una mica més lluny.

2 respostes a “El rànquing mundial de competitivitat tecnològica”

 1. a 31 ag. 2007 a les 12:05 Xavier

  Hola,
  continuant una mica amb el tema, i centrant-me amb Barcelona, m’ha resultat curiós una informació que un bon amic m’ha fet arribar a propòsit de Barcelona i veure on parava dins la llista de ciutats Fast de Fast Company. Surt entre els “Culture Centres”.

  I aquí la descripció de la ciutat:

  BARCELONA, Spain

  Population > 4.8 million

  Leading indicator > Home to 1,500 design studios, among them outposts of Hewlett-Packard, Volvo, and Audi, as well as 18 design schools

  Fast companies > B01 Arquitectes; Morillas Brand Design; Smart Design

  Paris and Milan may still get more ink, but Barcelona is the style capital of the European continent. Behind the twin towers of Richard Rogers’s Hesperia Hotel and Jean Nouvel’s Agbar high-rise, the congested district of Eixample is recovering its public spaces, with plans for a park with playgrounds, magnolia trees, benches, and statues within 200 meters of every resident by 2010.

  Interessant la descripció.

  I la primera reflexió és preguntar-se perquè no hi ha cap referència a la “moto” de que Barcelona és un hub d’innovació, centre de R+D, lloc de creació d’start-ups, etc… que ens arriba constantment.

  Diuen que ens definim pel disseny però jo només sento referències a que ens hem de situar (dic HEM en FUTUR)com a … hub d’innovació tecnològica (22@), R+D (biomèdica), etc. Realment sabem QUI som i on HEM d’anar o ens dediquem a vendre FUM?

  En un comentari anterior, he deixat un enllaç que el veig molt interessat… potser la clau és mirar als xinesos i la seva mania copiadora i hauríem de fer el mateix:
  http://www.ikt.org.uk/aboutikt.aspx

  Salut.

 2. a 01 set. 2007 a les 5:45 enriccanela

  Xavier,
  Moltes gràcies pels comentaris i especialment per l’enllaç.
  Tens raó quant a què ens flagelem sense tenir en compte allò de positiu que tenim, però malgrat ser referent en alguns temes, com el que dius, ens manca la capacitat de crear empreses que durin i ser atractors de capitals.
  La cotilla espanyola desplaça les seus empresarials a Madrid. Tampoc hem de ser il·lusos, Madrid té més seus que Lisboa en allò que es denomina Ibèria i si no som capaços de ser més atractius no farem res de res.
  Amb tot publicitemn allò que tenim i fem-nos valer.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació