L’Avenç del dia 1 de setembre publicava el discurs que va fer Josep M. Bricall en l’acte d’homenatge que la UB i la societat en general, li va retre amb motiu de la seva jubilació. Certament un discurs, que vaig tenir el plaer de sentir en directe, digne de la seva gran qualitat i intel·ligència. Poques persones tenen la seva visió. És més que recomanable llegir el que va dir.

El Periódico del dissabte publicava un article d’opinió d’Irene Boada. Parla de què a l’Estat cap universitat està entre les millors del món, cap entre les 150 primeres. Fa un diagnòstic molt correcte, però la seva conclusió al meu parer és incorrecta. Dóna la culpa a un a corrupció o amiguisme en l’adjudicació de posicions del professorat. Aquí s’equivoca, al meu parer, perquè confon l’efecte amb la causa. L’amiguisme, on hi és, i està estès, no és la causa sinó un efecte intermedi del marc legal en el que es mou la universitat. La universitat té molts controls ex-ante, però no rendeix comptes a ningú dels seus objectius, ningú li exigeix res i els diners, escassos, arriben igual tan si els resultats són bons com dolents. Autonomia, poca, responsabilitat, cap. Mentre no canviïn el marc legal i la universitat tingui autonomia plena i obligació de retre comptes, no farem res. Qui mana a la universitat no l’ha de triar la comunitat universitària. Un error. Clar que al legislador espanyol sempre li ha agradat ser original en matèria universitària i no semblar-se a cap país europeu.

Amb tot La Vanguardia de dissabte demostrava una excitació patriòtica que deia: Espanya contribueix a l’exitòs programa Erasmus enviant 23.000 estudiants i rebent-ne 26.000. I no comenta res del clima, que tanta influència té en l’atracció d’estudiants.

ABC recollia dissabte una notícia que tindrà impacte en molts de nosaltres. El ministre de Sanitat, Bernat Sòria, va destituir al director de l’Institut de Salut Carlos III, Francisco Gracia i ha posat en el seu lloc a Flora de Pablo, investigadora del CSIC, que haurà de donar un fort impuls a la recerca biomèdica.

El Segre es fa ressò del que ja deia divendres en aquest bloc, el nomenament de Montserrat Torné com a directora general de Recerca del MEC. Li dedica un curt espai per tal de dir que va néixer a L’Albagés de la província de Lleida. Si aquest municipi hagués estat a Girona, no cerc que li haguessin dedicat espai. Coses del periodisme.

El Economista ens descriu els préstecs renda universitat per estudiar màsters. Aquest tema ja és vell. A principis del més passat ja vaig parlar en aquest bloc.

ABC publicava dilluns una entrevista amb Joaquim Sánchez responsable a Espanya del projecte ITER. Comentava Sánchez, entre altres coses, el que reportarà el desenvolupament del projecte per a la innovació i l’economia.

El Economista de dilluns publicava que l’Oreal i la Unesco doten beques del projecte Women in Science per fomentar la incorporació de la dona a la recerca. Quatre beques de 20.000 euros per fer recerca postdoctoral (www.loreal.es).

La Vanguardia de dilluns recollia la presentació per part del conseller Huguet del comitè que elaborarà la proposta del Pacte per la Innovació i la Recerca, notícia que ja recollia amb més detall en aquest bloc el divendres.

ABC de dimarts comentava alguns aspectes del que deien els Acords de Govern de dilluns. Podeu llegir el tema amb més detall en aquest bloc. AVUI i ABC també parlaven d’aquest tema i destacaven la proposta de fomentar entre els joves l’estudi de les enginyeries.

ABC recollia dimarts que Madrid i Catalunya estan entre 12 regions europees d’ocupació en alta tecnologia en percentatge. La distància entre Madrid i Catalunya és gran, en favor de la primera. Ja sabem les raons i no les repetirem, però es constata que Madrid s’incorpora millor que Catalunya a la Societat del Coneixement, especialment si s’analitzen les dades amb detall, on es veu el tipus d’ocupació de cada regió. parla d’intensitat, és adir, en termes relatius les coses són diferents, desapareixen Madrid i Catalunya de les vint primeres. Aquesta notícia no és nova i ja em vaig lamentar d’aquesta situació el passat 28 d’agost en aquest bloc. Podeu mirar el document d’Eurostat.

La Gaceta de los Negocios d’avui publica un article sobre l’Informe McKinsey una enquesta a directius. Els directius creuen majoritàriament que l’èxit passa per la capacitat d’explotar el coneixement i la innovació tecnològica, és a dir clarament creuen que l’èxit es basa en la Societat del Coneixement.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació