- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Els rectors no estan contents

Enric I. Canela

Llegeixo a La Vanguardia digital [2] d’avui que hi ha queixes dels rectors per com es desenvolupen les coses al departament d’Innovació, Universitats i Empresa. El tema es preocupant, han passat mesos des de la crisi i les coses no sembla que s’ahin arreglat. El Govern de la Generalitat ha trigat massa a elaborar un decret de reestructuració, la comissionada per a Universitats i Recerca no acaba de poder fer la feina, caldria saber perquè. No m’agrada com van les coses, els terminis són sagrats i no s’han complert. Espero que, com diu Blanca Palamada, en aquest article, les coses es redrecin.
La Vanguardia diu el següent:

Malestar dels rectors en l’inici del curs universitari

Preocupació universitària pel retard d’importants decisions de la conselleria. Els rectors lamenten la forma en la qual la conselleria ha anunciat algunes decisions, però aquesta assegura que està complint el calendari de treball

El curs universitari que avui inaugura el president Montilla junt amb el conseller Huguet serà clau per definir el futur mapa de titulacions de les universitats catalanes

Inquiets i preocupats. Aquest és l’estat d’ànim amb què gran part dels rectors de les universitats públiques catalanes encara l’inici de curs, que avui inaugura oficialment el president José Montilla junt amb el conseller Josep Huguet, en l’Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). Els rectors, i una part important de la comunitat universitària, consideren que la Conselleria d´Innovació, Universitats i Empresa està dilatant en excés la presa de decisions importants i urgents, com la definició dels criteris de les futures titulacions universitàries.

Des de la conselleria, la comissionada d’Universitats i Recerca, Blanca Palmada, assegura que no ha detectat un malestar general i que el pla de treball està més que definit. De fet, dilluns passat Palmada va presentar al Consell Executiu el seu pla de treball, que preveu detallar als rectors el pròxim dia 5 d’octubre en la reunió del Consell Interuniversitari Català (CIC).

Els rectors consultats per aquest diari coincideixen que s’han donat alguns passos i consideren positiva la remodelació i ampliació de l’estructura del Comissionat d´Universitats i Recerca perquè creuen que agilitarà tràmits del dia a dia que fins ara quedava col·lapsat, i millorarà la interlocució quotidiana, però estimen que s’ha tardat massa a tancar l’organigrama.
A finals del mes d’abril, rectors i conselleria, després de la reunió que van mantenir en plena crisi, es van donar el termini d’un mes per resoldre els assumptes pendents i es van constituir set grups de treball per abordar les 21 qüestions que es consideraven urgents. Els grups van acabar les seves sessions amb un resultat una mica desesperançador, segons van comentar diversos rectors abans del parèntesi de les vacances d’estiu. De fet, les propostes preliminars del llibre blanc de les universitats catalanes que està elaborant l’Associació Catalana d´Universitats Públiques (ACUP) van bastant més enllà que les conclusions dels esmentats grups de treball.

Els rectors també lamenten que determinades decisions s’hagin fet públiques de manera “poc elegant”, com la d’ampliar les places de Medicina, que els rectors van conèixer de pressa i corrent per boca de la comissionada el mateix dia en què l’ACUP presentava les línies bàsiques del llibre blanc, o la composició del grup d’experts que elaborarà el Pacte Nacional per la Recerca i la Innovació, de la qual es van assabentar per la premsa. Els rectors estan convocats per al pròxim dilluns per parlar d’aquesta qüestió.

La comissionada Blanca Palmada assegura que s’estan complint els terminis previstos i que s’ha vist amb tots els rectors per abordar diferents aspectes. Assenyala que en la reunió del CIC, el 5 d’octubre, “els detallaré el nostre pla de treball i parlarem dels criteris definitius de programació de titulacions”. Sobre això, adverteix que el Ministeri d’Educació encara no ha presentat el decret bàsic de titulacions, ” i la ministra m’ha dit avui (ahir per al lector) que si tot va bé estarà llest el novembre. Nosaltres estem en línia, en tot cas el retard és a Madrid”.
Palmada assegura que la definició dels criteris de finançament per objectius també es discutiran en l’esmentada reunió, en la que està segura que quedaran establerts. “Tenim l’estructura per treballar, el coneixement del Govern del nostre programa i ganes de treballar. I en això estem”.

Els deures que encara queden per fer:

REFORMA DE LA LUC. El nou Estatut i la reforma de la llei orgànica d’Universidades (LOU) afecten la llei d’Universitats de Catalunya (LUC). Els rectors sempre s’han mostrat partidaris d’aprofitar “amb valentia” aquesta reforma obligada de la LUC per modernitzar la universitat, mentre que des de la conselleria es va jugar inicialment per “lleugers retocs”. Les últimes declaracions d’Huguet i de la comissionada Blanca Plamada apunten que aquesta reforma serà més ambiciosa.

MAPA DE TITULACIONS.
Els criteris generals perquè les universitats elaborin els seus mapes de titulacions tampoc han arribat. Encara que el ministeri encara no ha publicat el decret que ha de definir el grau i el postgrau, la conselleria tampoc no ha fet pública la seva posició. Dilluns, el conseller Huguet es va mostrar partidari de fusionar algunes titulacions i combinar branques i especialitats. Així mateix, va avançar que és necessari que la nova oferta de titulacions, adequada ja a l’Espai Europeu d’Educació Superior, respongui a “la demanda social, la del mercat laboral, l’equilibri territorial i la diversificació”. La sensació que encara no hi ha una idea clara sobre la tasca que li correspon fer a la conselleria va allargant|escampant entre la comunitat universitària, que veu com van passant els dies sense tenir unes propostes clares per començar a treballar.

POLÍTICA DE BEQUES. Tampoc no s’ha avançat en excés en aquest debat enquistat amb Madrid.

CONTRACTES PROGRAMA. Una altra de les qüestions importants que encara estan pendents de ser abordades es refereix als contractes programa (o criteris de finançament per objectius) que s’han de firmar amb cada universitat.