Enric I. Canela

L’AVUI publica una entrevista feta per Joaquim Elcacho a Ramon Moreno Amich, el director general de Recerca del govern català.

Una bona notícia que dóna Moreno és que tenen molt avançat l’avantprojecte de llei de creació de l’Agència de Centres de Recerca de Catalunya.

Ho he dit sovint, abans que una llei de la Ciència o un Pacte Nacional, el que cal és enllestir aquesta llei per donar seguretat jurídica i facilitar la gestió dels centres de recerca catalans. Benvinguda sigui. Diu que en 15 dies tindran el document depurat internament i que després parlaran amb altres departaments -especialment el de Salut- i amb els centres de recerca i la resta del sistema de recerca de Catalunya. Espero veure aviat aquest avantprojecte.

No acabo d’estar d’acord amb la idea que vol transmetre, i que obsessiona al polític actual, de què tota la recerca bàsica que es fa ha d’acabar sent aplicada. És una mica com preguntar que vol inventar. La recerca no funciona exactament així. A més, cal no oblidar que un aspecte clau de la recerca universitària és formar científics. Posaré un exemple. Tenim una recerca biomèdica raonablement bona, els principals centres de recerca que creen nous productes no estan aquí. Simplifico molt perquè hi ha magnífics projectes autòctons. Però segueixo amb el raonament. El que cal és seguir enfortint aquesta recerca i aconseguir que els centres mundials vinguin aquí. I per això cal altres coses.

Recordem que l’11 de juliol llegíem que Merck, després de la fusió amb Serono, abandonava la seva seu a Barcelona per traslladar-se a Madrid. Una mala notícia que feia preveure alguna desgràcia.

Avui llegim també a l’AVUI que la multinacional farmacèutica Merck Serono va comunicar ahir el tancament del seu laboratori de bioinvestigació -un centre de recerca preclínica especialitzat en oncologia- que està ubicat al Parc Científic de Barcelona. La mesura suposa l’acomiadament dels 34 investigadors que el centre té en plantilla. Es van instal·lar al 2002 i finalitzava el contracte amb el PCB al 2012. Per què passa això? No cal ser molt llest per adonar-se’n. Si la capacitat de decisió està lluny, poc farem.

I no perdem de vista que sense poder polític, amb el model espanyol, no farem res. Huguet ho diu avui a La Vanguardia (no tinc el document electrònic). Les empreses regulades tendeixen a anar al poder. Això passa perquè el model d’Estat no és neutre. Tenim mala peça al teler sinó aconseguim el poder polític per desenvolupar la nostra economia.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació