Enric I. Canela

Llegeixo una bona notícia. La UAB convoca 12 beques-contracte postdoctorals amb una retribució anual integra de 24.750 euros. En principi, com he dit una bona notícia.

Comparo salaris i veig els salaris que cobra el PAS laboral, conveni de totes les universitats catalanes. Teòricament un Grup I és llicenciat, un grup II diplomat, un Grup III Formació professional superior, etc. Els salaris es formen sumant el sou, el complement de lloc de treball, triennis i altres complements. Es cobren 15 pagues a l’anyEl resultat de tot plegat és que una persona que té com a tasca principal en un departament anar a recollir el correu, repartir gel, fer encàrrecs, algun manteniment d’aparells, etc. no surt per menys de 27.000 euros.

No valoro si el sou és poc o molt, no critico a la UAB, és un fet comú. Simplement un doctor, màxim grau de formació assolible, a la universitat, lloc on el coneixement és patrimoni i on hauria de valorar-se més, menysté els seus titulats. No parlo de les beques de FPI, són llicenciats, el sou és gairebé la meitat. 

És evident que cal dignificar la feina dels que es dediquen, després de molts anys d’estudi i un doctorat, a la recerca.

2 respostes a “Catalunya aposta per la recerca?”

 1. a 04 oct. 2007 a les 3:57 Carles Oriach

  Benvolgut Enric,
  Tens molta raó en celebrar la convocatoria d’aquestes beques-contracte i encara més en exposar la (al meu criteri més que injusta) diferència salarial entre el doctor i el qui reparteix el correu.
  I ja que cites els becaris FPI, col·lectiu al qual pertanyo, permet-me fer un afegitó a la teva encertada entrada. Per la teva dedicació professional és quelcom que saps sobradament, però per si tens algún lector que ho desconegui, crec que és prou rellevant:
  No només els FPI cobrem la meitat que el repartidor, sinó que a més la situació econòmica es dilata en el temps: després dels 4-5 anys de llicenciatura, un mínim de 4 més de doctorat, i encara llavors venen les beques de post-doc. Això vol dir que per arribar al sou d’un repartidor de cartes, que potser ho està fent des dels 20 anys, nosaltres hem d’esperar fins gairebé la trentena (en el millor dels casos).
  Però bé, aquesta és la situació lògica en el país en què vivim. Posar totxos resulta més que altra cosa.

  Cordialment,
  Carles

 2. a 04 oct. 2007 a les 10:14 enriccanela

  Tens raó Carles. Estem en un sistema en el que la recerca està menys valorada que qualsevol activitat per a la que no es requereix ni l’FP.
  Un país no pot anar endavant així.
  I això no és culpa de Madrid, simplement a la colònia copíem els pitjors vicis de la metròpoli.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació