Enric I. Canela

Ahir es va celebrar l’acte d’inauguració del curs 2007-2008 a la UB.Abans de dir res més, des d’aquí, haig de felicitar al rector Màrius Rubiralta per la seva prudent però clara intervenció criticant el procés judicial obert a un estudiant de Física de la UB per cremar una fotografia del rei. Ho comenta El Punt. El rector va saber estar en el seu paper de ciutadà preeminent.

Recull la UB: Els reptes de la Universitat en els propers anys, com ara el finançament o la programació del nou mapa d’ensenyaments, la celebració durant el curs 2007-2008 del 75è aniversari de l’Estatut d’autonomia de la UB i les crítiques que ha rebut recentment la institució universitària, han centrat enguany el discurs del rector Rubiralta en la sessió d’inauguració del curs acadèmic 2007-2008. L’acte ha tingut lloc aquest migdia, al Paranimf de l’Edifici Històric, i hi han participat, entre d’altres, la comissionada per a Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Blanca Palmada, i el president del Consell Social de la UB, Joaquim Coello.

L’acte, com altres cops, em va resultar emotiu. Vaig trobar antics companys i vaig veure recollir la medalla que acompanya la jubilació, avançada en alguns, a altres.

Em va agradar la magnífica construcció de la memòria del curs feta pel secretari general i també la lliçó de la professora Pilar Bayer.

Blanca Palmada, amb el seu estil poc acadèmic i planer, va dir clarament el que volia dir. Algunes persones van criticar que no fes un discurs acadèmic. No va fer un discurs, va parlar. M’agraden les persones que parlen clar, deu ser perquè prefereixo els continguts a la retòrica. Va anunciar que demà treballaran al Consell Interuniversitari de Catalunya el tema de l’adaptació a Bolonya.

El rector l’últim va patir el fet de ser l’últim, l’acte va ser llarg, inevitablement llarg a causa dels premis de fi de carrera, jubilacions, etc. El discurs va ser seriós, clar i amb contingut. Va explicar el que volia fer aquest any, va demanar el que havia de demanar, però correcte en l’expressió i sense innecessàries confrontacions amb el govern en un moment en què la prudència i la fermesa són les virtuts més necessàries en el màxim representant d’una institució.

Deixo per al final comentar el discurs del president del Consell Social. No he pogut llegir el que va dir, només el vaig escoltar. Ho devia entendre bé, altres companys astorats van afirmar que havien sentit el mateix. Va criticar a la UB dient que un estudiant de Harvard costa el mateix que un de la UB. Accepto totes les crítiques a la ineficàcia de molt del que fem. Aquí mateix ho he dit sovint, i li demano al Consell Social que faci com en l’època del president Puig Salellas, que ajudi al rector a prendre les decisions difícils, són necessàries, però no accepto que de forma indocumentada és diguin coses que no són certes. Joaquim Coello és un home de prestigi, ningú dubta, ho si més no jo, de la seva vàlua, per això mateix no pot dir el dia de la inauguració de curs, al Paranimf de la UB el que va dir.

Podeu llegir un resum de l’acte, més políticament correcte, aquí.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació