Ahir va haver Consell Interuniversitari de Catalunya. El Punt, El Segre, El País donen referències. A la reunió d’ahir es van presentar alguns criteris per a una nova fórmula de finançament. Aquest finançament estarà en part associat a l’acompliment d’objectius. La quantitat que va oferir el conseller Huguet van ser més de 400 milions d’euros en quatre anys, a raó de 17 l’any 2007, 50 l’any 2008, 90 el 2009 i 136 el 2010. A més de 152 milions d’euros més que també es distribuiran en quatre anys. Els criteris estaran basats en la qualitat de la docència de la recerca i de la gestió i se signaran contractes – programa. En tres mesos es disposarà dels indicadors d’acompliment definits per la Generalitat. La presidenta de l’ACUP, la rectora de la UdG Anna Maria Geli, va assenyalar la voluntat d’arribar a un acord sobre el finançament. Sembla que del total dels diners, 174 milions aniran a la millora de la recerca i 174 a la millora de la docència. Del capítol docent, 22,3 es repartiran en funció de la proporció de classes en català i 66 de la proporció de classes en anglès. La funció es fa màxima minimitzant les que es fan en espanyol. Mare de Déu, com es posarà en Sirera.

El mapa de titulacions va ser l’altra qüestió important tractada ahir. Els nous estudis bàsicament el curs 2009-2010, alguna abans. Alguna universitat voldria córrer més. Jo també però no veig possible que la Generalitat ho revisi tot per arribar a temps. La Generalitat manté com a criteris per acceptar les noves titulacions el nombre d’alumnes d’entrada, planegen els 30 alumnes, i la tercera llengua, entenguis anglès. Algunes universitats no volen sentir parlar de l’anglès, malament, s’ha ‘exigir el treball de final de carrera en anglès. En cap cas la universitat ha d’impartir anglès i això ha de quedar clarament establert per part d ela Generalitat. Les propostes de les universitats han de justificat la demanda social, la importància per al territori i han de fomentar la l’especialització i la recerca. Ben bé no sé que vol dir. Algunes universitats veurien millor un control a posteriori i no a priori com vol la Generalitat. En el tema del finançament queda pendent veure com és resol el dèficit que acumulen la UB, la UAB i la UPC.

El Segre i l’Avui publiquen que hi ha un front comú dels degans de les facultats de Medicina de demanar a la Generalitat que augmenti el nombre de les places que ofereixen abans de crear noves facultats. Se senten marginades!. Realment aquests és un joc de declaracions, de lluita d’interessos, dins d’una situació en que manquen metges a Catalunya i les places per estudiar Medicina les ocupen, en una alta proporció estudiants de fora del districte de Catalunya, espanyolitzant la docència i pagant nosaltres. Quin negoci!

L’AVUI publica el malestar de la comunitat científica per les restriccions pressupostàries en recerca en un text similar al de La Vanguardia de fa uns dies i del qual em feia ressò en aquest bloc. En l’article es diu que fonts del departament d’Innovació, Universitats i Empreses diuen que la restricció pressupostària no afectarà a tots els centres i que el pressupost de la direcció general de Recerca creixerà un 7,5%. La Vanguardia, per la seva banda publica avui que el pressupost per a la recerca serà molt més elevat que el que es preveia, segons la informació que ella mateixa donava fa uns dies després d’entrevistar-se amb els directors de sis instituts de recerca. El govern ha corregit el que en principi s’havia programat. El govern farà un pressupost auster, però l’augmentarà en àrees clau com la recerca. Tot i que els recursos de la direcció general de Recerca podrien créixer un 7,5%, per a alguns centres el pressupost superarà en més d’un 10% els del 2007. Veurem com acaba tot plegat, però al meu parer s’han salvat els mobles. La Vanguardia publica un article de Joan J. Guinovart, molt dur, lamentant la situació, crec que l’article de Joan J. Guinovart, per sort, ja no serà aplicable, però està bé que estigui imprès, un bon recordatori per evitar males temptacions. No podia ser que després de parlar tant de recerca i innovació, el propi president del govern, i de voler fer un Pacte Nacional per la Recerca i la Innovació, això anés així. Quina credibilitat tindria el govern? I en aquesta línia, l’AVUI publica que avui es constitueix la comissió d’experts, presidida pel conseller Huguet, que ha d’elaborar el document base per al Pacte Nacional. Demà el conseller i la comissionada Blanca Palmada ho explicaran al Parlament.

I en clau espanyola, El País La Razón publiquen que Ángel Gabilondo, nou president de la CRUE, ha demanat al govern de l’Estat reprendre el debat sobre el finançament que, segons Gabilondo, deu estar en un calaix del MEC. Gabilonodo recorda que vam preparar un document, molta feina vam fer, i que no s’ha fet res. Que si és el moment de debat encara que manquin cinc mesos per a les eleccions.

El Economista publica una entrevista amb Carlos Berzosa, rector de la Universitat Complutense de Madrid que repassa alguns dels problemes actuals de la universitat.

Diu El Periódico que Microsoft tindrà un centre de recerca a Barcelona lligat al Barcelona Supercomputing Center, que gestiona el Marenostrum. Bona notícia per a la recerca.

2 respostes a “Notícies de la premsa d’Universitats, Recerca i TIC del 17 d’octubre”

 1. a 17 oct. 2007 a les 6:56 Elies

  Semblen bones notícies, no? He vist alguns papers de la reunió d’ahir. Em sembla que la clau de volta del sistema estarà en la determinació dels objectius i els seus indicadors.

  També he llegit això dels degans de Medicina… em supera, realment em supera.

  Pel que fa a l’anglès, tornem-hi. Amb quin nivell ens arribaran aquests estudiants a la Universitat? La qüestió de l’anglès (alerta, com la del català -quantes faltes d’ortografia, Déu meu!) és un repte del conjunt del sistema, on la Universitat és l’últim esglaó, però no l’esglaó que ha de tenir la responsabilitat perquè assoleixin aquest nivell desitjable.

 2. a 17 oct. 2007 a les 8:43 enriccanela

  Jo veig que si, que són bones notícies. Cal veure com queda tot, però en principi bones.
  No tinc confiança en els indicadors. Cal força política per imposar-los i malauradament la Blanca no la té (i no per culpa d’ella).
  El tema de l’anglès em preocupa menys, si es demana n’aprendran, ara si les universitats comencen a fer l’orni, malament.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació