Els rectors a Xina


Enric I. Canela

Llegeixo al web de la UPC (ja coneixia el projecte) que la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles han enviat una delegació a.al II Fòrum de Rectors Hispano-xinès celebrat a Xangai. Antoni Giró rector de la UPC era allà. Han anat amb membres de l’Associació d’Intercanvis Internacionals d’Educació de Xile. Les sessions del Fòrum, desenvolupades al campus de la Shanghai Foreign Students University, van iniciar-se el dia 22 d’octubre amb un acte en el qual hi va prendre part la ministra d’Educació i Ciència, Mercedes Cabrera, i el seu homòleg xinès, Zhou Qi. El dia 21 d’octubre va tenir lloc a Pequín la signatura d’un acord de reconeixement de títols i memoràndums d’enteniments en matèria educativa entre els governs xinès i espanyol. Un acord que ha de facilitar l’intercanvi d’estudiants entre la Xina i Espanya.

Aquesta estada coincideix amb les fires d’estudiants de Pequín i Xangai. Fa uns anys hi vaig ser. Anava amb una sèrie de plafons de les universitats de Catalunya organitzat pel Govern català. Les possibilitats van ser moltes, però això no va tenir continuïtat. Catalunya a perdre l’oportunitat de liderar aquest procés. Ara anem en el bloc espanyol. Recordo que aleshores ens tenien enveja. Com han canviat les coses en cinc anys. Ja he parlat en aquest bloc del tema (1, 2, 3, 4, 5, 6). El que més greu em sap és que no veig al govern català disposat a liderar un projecte d’aquesta magnitud. Res no impedeix que les universitats catalanes estiguin representades independentment de l’Estat i el govern català és qui ho ha de liderar. No es pot reclamar la independència i no fer accions per potenciar la nostra identitat i lluitar per les nostres coses.

2 respostes a “Els rectors a Xina”

  1. a 25 oct. 2007 a les 12:53 Daniel Solano

    Tens raó, Enric. En els darrers anys, paradoxalment, els espanyos s’han espavilat molt i els catalans ens hem adormit. El cas del Fòrum de Rectors Hispano-xinès que comentes és un exemple més.

  2. a 25 oct. 2007 a les 3:55 enriccanela

    Aquest és un cas més. Jo el conec bé. En l’àmbit d’universitats i recerca s’havia d’haver seguit l’impuls d’en Mas-Colell, especialment en recerca. Potser en universitats calia bordar les coses de diferent manera.
    Hi ha coses que cal adaptar-se a les lleis de Madrid, però en altres la iniciativa és nostre. A més hi ha una cosa ben clara, el finançament depèn de la Generalitat, només cal fer un contracte programa amb el finançament supeditat a determinades coses, petites al començament per amb un objectiu clar.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació