Traduït del web del Consell de Ministres

APROVAT EL REIAL DECRET D’ORDENACIÓ D’ENSENYAMENTS OFICIALS UNIVERSITARIS

El Consell de Ministres ha aprovat el Reial Decret d’Ordenació d’Ensenyaments Universitaris. Aquesta norma és la culminació de la reforma per permetre la modernització de les universitats espanyoles i situar-les dempeus d’igualtat respecte als millors sistemes universitaris del món.

El text aprovat estableix una estructura més flexible i oberta de l’ensenyament superior, amb tres nivells (Grau, Màster i Doctorat), que permet el progrés dels estudiants sense que cap decisió tanqui el camí de la seva formació. En conseqüència, i gràcies a aquesta flexibilitat, es millorarà el rendiment acadèmic universitari.

El Reial Decret estableix una important novetat per a les universitats perquè, per primera vegada en la història, seran elles les responsables de dissenyar i proposar els plans d’estudis que considerin més atractius i concordes amb els seus recursos i interessos. Es facilita així el camí cap a l’especialització de les universitats i la seva plena adaptació a les necessitats i opcions formatives del seu entorn.

Amb tot això, el nou model permetrà formar de manera més eficaç els millors professionals i augmentarà la capacitat de resposta de les universitats a les demandes de la societat.

Mecanismes de garantia

El Govern estableix, així mateix, importants mecanismes de garantia de la qualitat de l’ensenyament superior. Els plans d’estudi seran avaluats per l’Agència Nacional de l’Avaluació de la Qualitat i l’Acreditació (ANECA) abans de la seva implantació. A més, tots els títols hauran de passar una avaluació cada sis anys per renovar l’acreditació de la seva qualitat.

L’estructura en tres nivells i la utilització del crèdit europeu possibilitarà que els nous títols siguin comparables amb els dels 46 països que formen l’Espai Europeu d’Educació Superior que Espanya està contribuint a construir.

Respecte als estudiants que cursen els seus estudis d’acord amb el sistema fins ara en vigor, el Reial Decret garanteix la total validesa dels ensenyaments. Per tant, tots els estudiants i titulats conserven plenament els seus drets a efectes acadèmics o professionals.

El Govern ha distribuït, dins dels seus programes de suport per facilitar a les universitats adaptar-se a aquesta reforma, un total de set milions d’euros a l’exercici 2007.

Un comentari: Ja falta poc per arribar als més de 800 milions necessaris segons l’Informe de la Comissió de Finançament i aprovat pel Consell de Coordinació Universitària.

El Reial Decret, encara no publicat al BOE, el podeu obtenir aquí. Cal esperar que sortirà entre demà i dimarts.

2 respostes a “Ja ha arribat el decret de les noves titulacions. Anem a Bolonya”

 1. a 26 oct. 2007 a les 8:07 Mercè

  No anem a Bolonya!
  Creia que en aquest bloc es feien valoracions sobre els temes importants que he trobat a faltar sobre aquest punt. Aquest Reial decret és nefast per molts motius: atribueix totes les competències de decisió a òrgans centrals (ANECA) i prescindeix de la Generalitat; a més, consagra els títols de grau a 4 anys, cosa que és un desastre per al nostre sistema, impedeix la mobilitat dels nostres titulats i ens allunya d’Europa. No et pots limitar a traduir el web del MEC…

 2. a 26 oct. 2007 a les 8:28 enriccanela

  Mercè,
  No he fet aquí una valoració encara. Si llegeixes el següent article potser entendràs el perquè, excès de feina i son. M’he limitat, en to de broma a posar el titular, llàstima que no s’hagi entès a reproduir el que diu el Consell de Ministres. Fixa’t que al final faig el comentari, mínim, crític, al finaçament.
  Estic absolutament d’acord amb la valoració que fas. Si mires les not´cies del 22 d’octubre:
  http://www.enriccanela.cat/index.php/2007/10/22/noticies-de-la-premsa-duniversitats-recerca-i-tic-del-20-21-i-22-doctubre/
  veuràs el meu comentari, previ, sobre el tema.
  De fet l’he penjat ràpid, sense valoracions. per a tots aquells interessats. Ara el tinc a la carpeta i abans de dir res el vull legir a veure quines variacions hi ha respecte a l’enterior document. Crec que hi ha alguna.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació