Enric I. Canela

Avui el BOE ja publica el REAL DECRETO 1393/2007, de 29 de octubre, por el que se establece la ordenación de las enseñanzas universitarias oficiales. Ara han de començar dues coses a Catalunya. S’ha de començar a posar en funcionament i s’ha de presentar, per part del govern de la Generalitat, un conflicte de competències.

No reiteraré, més que breument, el que ja he argumentat en aquest bloc.

La LOU diu que li correspon al Consell d’Universitats la verificació dels títols. El problema és que el diccionari dóna una accepció de verificació, la que la generalitat dels mortals accepta, diferent de la que després dóna el Reial Decret. Com deia, quan es va aprovar la modificació de la LOU, s’entenia que verificar era comprovar que el nom del títol s’adapta als continguts. Resulta que no, que es tracta d’una avaluació en tota regla de moltes més coses.

Entre aquestes coses està un seguit d’aspectes que corresponen a la programació i, sobretot, a aspectes d’organització, etc. Aquí mana la Generalitat. Clara invasió competencial.

Com ja deia en aquest bloc, jo no cediria, de cap manera. La memòria que demana el Reial Decret la ha de revisar i aprovar la Generalitat, sense això no autoritzaria la posada en funcionament. I si hi ha conflicte amb les universitats, mala sort. El que no es pot fer és per evitar-ho renunciar a les competències estatutàries. En part, haver arribat aquí és culpa dels rectors, espanyols, que no volen la intervenció de les comunitats autònomes. I parlo sabent el que dic.

Cal veure si el president de la Generalitat entendrà que no es pot cedir.

 

2 respostes a “Noves titulacions i invasió de competències: no es pot acceptar”

  1. a 30 oct. 2007 a les 10:14 Laia

    Gràcies per explicar això Enric. Espero que la Generalitat faci alguna cosa. Amb el tema màsters la competència de la Generalitat era total i ara es torna molt endarrere. Allò que es va aconseguir amb el Conseller Solà es perd i a més, tal com has explicat, ens prenen competències de la programació.

  2. a 30 oct. 2007 a les 4:38 enriccanela

    Laia,
    No soc de lleis, però em sembla que se’ns fiquen a dintre. Jo crec que el tàndem conselleria – rectors no ha actuat bé en defensa de les competències. Els rectors no han marcat espai català propi, una mica tímidament, però no han lluitat. Rectors catalans i departament junts se n’haguessin sortit. Igual que si quan la LOMLOU ERC i CiU haguessim pactat al Congrés, però na va haver manera.
    Dubto que Montilla fai res. A cada bugada perdem un llençol.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació