L’AVUI i El País Recollien dimarts que poques carreres s’adaptaran a Bolonya el curs vinent i que el gruix es farà el curs 2008-2009. La conselleria recomana començar amb les llicenciatures i endarrerir les diplomatures i enginyeries. En aquest bloc recollia ahir el conjunt d’informacions sobre la decisió dels rectors de la UB, UAB i UPC de no presentar cap proposta d’adaptació de les titulacions a Bolonya. La situació és greu i calen solucions. Això no pot continuar així.

Mentre, El Punt explicava ahir que la URV limitarà molt el nombre de titulacions adaptades a Bolonya. En lloc de vuit n’adaptarà tres, de totes formes sembla que la URV no ha posat el fre com han fet las tres grans de Barcelona. Veurem com acaba això.

ABC, després de rumiar molt, deia dimarts, Les universitats davant del desafiament d’Europa i explicava els canvis que venen a causa del decret que adapta les titulacions als objectius de Bolonya. Bé, és un dir. Es tracta d’una fórmula hispànica d’adaptar-se. Al mateix ABC César Nombela feia un article sobre els canvis. L’home no és feliç amb el panorama.

El Punt dedicava dimarts un article al 25è aniversari de la creació de la UPC.

La Vanguardia publicava dimarts un important article sobre les infrestructures de recerca a Catalunya. Explicava el que està fent el MEC i deia que està convertint Catalunya en una zona de referència cientificotecnològica. La part positiva és que és cert. El MEC està invertint directament i la negativa és que està ocupant de manera descarada el lloc que li correspondria a la Generalitat. La manca d’inversió en recerca per part del govern de la Generalitat està augmentant el nostre sucursalisme. El Mec mana. Amb el que ens espera aquest any, malgrat les promeses de Montilla, manarà una mica més. Ja li deu estar bé al president, així dedica més diners al catalanisme social.

La Razón recollia dimarts les queixes de la Federació de Joves Investigadors sobre la precarietat de la recerca. Es queixen de què en els pressupostos per al 2008 encara es degrada més la seva situació laboral. No cotitzen com la resta dels treballadors i tenen menys beneficis socials. El PSOE diu que reduir els drets d’aquests investigadors permetrà un estalvi que destinarà a més beques. No m’ho puc creure que es puguin dir animalades d’aquesta magnitud. Caldrà buscar les fonts.

El País recollia dimarts la pregunta de Bernat Sòria a investigadors espanyols a l’estranger. Deia: Què podem fer per tal que torneu? Hi ha preocupació per recuperar el capital humà. No és fàcil que tornin si no canvien les condicions de context. No és difícil. Més diners per a la recerca, més places d’investigadors, suport de tècnics i una política estables. No costa tants diners. A l’Estat s’estan fent coses, a diferència de a Catalunya, però no n’hi ha prou.

El País explicava ahir que alguns directors de centres de recerca es van reunir amb el president Montilla per parlar de l’eventual congelació dels recursos per a l’any vinent. Tindran els mateixos diners amb una petita pujada percentual. L’AVUI deia que Montilla els va tranquil·litzar. Ho dubto. Diguin el que diguin els investigadors que hi surten, això es veu al pressupost. En parlaré.

El País comentava ahir que la UB. La UAB i la UPF endeguen un màster de Lideratge i Gestió de la Ciència.

El País comentava ahir els pressupostos universitaris per al 2008. Diu que seran 1.038 milions d’euros. Sembla que no hi ha satisfacció a les universitats. En parlaré més endavant..

El País publicava ahir un article Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la UAB, sobre els canvis que estan produint-se a les universitats com a conseqüència no només de Bolonya sinó de la posició que van adoptant els governs dels estats respecte a les universitats i la recerca. Parla de la recerca i de la captació d’investigadors estrangers.

El Mundo d’ahir resumia els canvis que produirà el nou decret de titulacions recentment aprovat. Un resum més.

El País recollia l’acte de presentació de l’Institut Catalunya Àfrica sobre el que ja he parlat en aquest bloc.

Cinco Días recollia ahir la presentació de l’informe elaborat per Genoma España La relevancia de la Biotecnologí en España 2007 fet el dimarts. Podeu llegir el document aquí. Encara no l’he llegit, però pel que diu el diari les empreses estan força interessades i preveuen aportar un 1,6% del PIB el 2010 gràcies a les seves aplicacions: biocombustibles, aliments funcionals, parafarmàcia, etc.

El Economista publicava ahir un d’aquells articles dedicats a posar de manifest la importància de les relacions universitat – empresa. Tothom ho escriu, tothom està d’acord, però la cosa no acaba d’anar. Pedro Duque explica coses de les que fa la seva empresa. Té raó i alhora fa publicitat. Expansión insistia en el tema en parlar del Foro de la Tecnología y la Innovación aplicada a la empresa.

 

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació