El País del dijous, a banda de comentar l’incompliment del govern de la Generalitat del seus injustificats incompliments pressupostaris, abordava els problemes derivats del nou decret de titulacions. Blanca Palmada contundent vol que el consell executiu de la Generalitat presenti un conflicte de competències i si no hi ha acord portar el tema al Tribunal Constitucional. Al mateix temps la comissionada vol que s’adaptin a Bolonya algunes carreres aquest curs, especialment aquelles que han seguit sistemes pilot. Al meu parer és que no hi haurà cap acord amb Madrid. La raó és ben simple. L’Estat vol per totes “manar” en el tema universitari. És una demanda generalitzada per part de la majoria dels rectors espanyols que prefereixen un sistema homogeni i sense la feixuga càrrega de les “comunitats autònomes. És una visió estatalista del sistema universitari i el govern de l’Estat no farà concessions per molt que sàpiga que està en la frontera de la legalitat, tenen el suport implícit de les mateixes comunitats autònomes. Les males relacions entre el govern de la Generalitat i les universitats no ajuden. Tenen més confiança en Madrid que no pas en el nostre govern. L’única fórmula és endreçar aquestes relacions però per això cal una posició forta del govern català i una acció sense concessions en l’aplicació del que la llei diu que és competència de la Generalitat. Que a ningú no se l’escapi que una posició forta de la Generalitat plantejaria més feina a les universitats i que necessàriament conduirà a un pols en el que les universitats catalanes hauran de veure que si no fan la adequada pressió a l’Estat l’únic que aconseguiran és fer la feina dues vegades i endarrerir els seus projectes. El govern català no pot cedir.

El Punt recollia ahir que la URV nomenarà professor Emèrit al catedràtic Jaume Gil Aluja. Gil Aluja, catedràtic de la UB i segurament el professor català que ha obtingut més nomenaments Honoris Causa, és el pare de l’Economia de la incertesa. És també el president de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres, única Reial Acadèmia amb seu a Barcelona. Li tinc un especial afecte.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació