Dissabte no vaig veure res a la premsa que no hagués referenciat prèviament en aquest bloc.

Diumenge a l’AVUI em va interessar l’article sobre PROUS. L’ha adquirit la multinacional de solucions electròniques  Thomson per consolidar-se en l’àmbit científic. PROUS està al PCB de la UB. Es tracta d’una empresa plenament consolidat i amb molts bons resultats en el camp de la biomedicina.

Dossier Econòmic de Catalunya dedica força espai a parlar dels centres d’R+D empresarials que ha s’han creat a Catalunya. Segons l’article 30. Recull la visió de diferents responsables d’organismes i associacions relacionades amb l’R+D. Denota un cert cofoisme, però no està gens malament. Un pas més per l’economia del coneixement.. Segueix parlant d’algunes de les empreses.

La Vanguardia publicava diumenge dos magnífic articles de Joan J. Guinovart i Joan Comella sobre el mecenatge científic. Analitzen que tot hi haver augment molt, especialment en el camp de la Biomedicina, però no deixen de ser testimonials. La filantropia no existeix a l’Estat espanyol. Només els anglosaxons la tenen incorporada a la seva cultura. La cultura continental és la de l’estat proveïdor.

Diario Médico ha fet una enquesta entre els seus lectors. Aclaparadorament creuen que el mecanisme d’accés a la universitat afavoreix als estranger. Aquest mecanisme espanyol és una aberració. Podia estar bé en un món aïllat, però caldria que els responsables s’adonessin que ara som a Europa. Potser el govern de la Generalitat, formalment, a través del president, s’hauria de pronunciar. Això també és defensar Catalunya.

Imma Tubella, rectora de la UOC, publica un article a El País. Comença parlant de la desgràcia que està vivint Catalunya a causa de les infraestructures i segueix dient que Catalunya també està vivint una situació deplorable en el camp de l’educació. Parteix de l’estudi publicat al 2002 “Internet Catalunya”. Les dades van sorprendre als investigadors. Capital intel·lectual vol dir augmentar la competitivitat. Justament he parlat de competitivitat en dos recents articles. (1 i 2) i posen de manifest que anem com els crancs, endarrere. Tubella segueix i compara l’entrada a l’espai Europeu d’Educació Superior amb el TGV. Fa una crítica contra el retall en la despesa en educació superior i recerca. La rectora no està contenta. No ho dissimula. I resulta que té raó. Per plorar.

El País anuncia que comença a tot l’Estat la setmana de la ciència. Des d’avui fins el 19 de novembre, llarga setmana, però que espero sigui rendible per millorar la percepció d ela ciència, especialment entre els més joves. El País diu que els interessats poden adreçar-se a http://www.seemanadelaciencia.es.

Expansión ens recorda com està evolucionant Àsia en la recerca i la innovació. Japó, Corea del Sud, Índia i Xina. L’Informe del World Economic Forum ja ens indica per on van les coses. Mentre Europa estancada, només els nòrdics estan fent la feina tot i que la seva productivitat no creix suficientment. Clar que l’Estat espanyol… En tot cas Expansión fa un requadre dedicat a Barcelona i la innovació, parla del 22@Barcelona

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació