Enric I. Canela

Les notícies de la premsa que he posat no són totes, me he reservat una. La notícia que avui centra el meu interès és l’article d’El País que el diari titula Nova rebel·lió de rectors contra la Generalitat per aplacar-los-hi 50 milions. L’article té dues parts.

La primera la dedica a l’impresentable decisió de la Generalitat de no acomplir allò que ella mateixa ha aprovat i signat amb els rectors. Un compromís signat pels consellers Huguet i Castells, aquest últim responsable de la retallada. No pensen aportar 50,9 milions d’euros. Diuen que l’1 de gener del 2009. Entre el 31 de desembre i l’1 de gener només hi va un dia. Clar només un dia tant per a la universitat com per a la Generalitat. Això no ho pot dir algú que sap que és un pressupost. No va un dia, va un any pressupostari i també hi va fer un pressupost amb dèficit o fer-ho equilibrat. Una vergonya. Unanimitat de les universitats públiques catalanes.

El segon aspecte que tracta és el de les titulacions adaptades a Bolonya. La Generalitat vol mantenir el calendari, algunes universitats diuen que no hi ha temps i volen esperar un any per fer les coses bé. No hi ha acord entre els rectors. La UPC no té problema, imparteix enginyeries i això està verd i cal esperar. També Matemàtiques però només seria una titulació. La UB no vol presentar la llista de titulacions perquè al·lega que manca temps per fer-ho bé. La resta en presentarà alguna, quantes? Teòricament avui presenten una llista. Les universitats estan incòmodes amb la comissionada per l’anunci que va fer de les noves places de Medicina sense comptar prèviament amb elles. Diuen els rectors que no hi ha programació ni criteris. La meva opinió és que les universitats si que hem tingut prou temps per saber la llista de titulacions que volem implantar, altra cosa és que tinguem confiança en el futur i fins no veure el decret no haguem fet tot el que calia, unes menys que altres. Però clar, que hem de pensar quan veus del PP ja han dit que si ells guanyen les eleccions tornaran a modificar el decret d’ordenació de ensenyaments oficials per fer un model de 3 anys, més adaptat a Europa. Porto tota la meva vida a la universitat però mai no havia viscut un desgavell d’aquesta magnitud.

Es demanen els rectors si hi ha voluntat política de donar suport a les universitats. Volen parlar amb Montilla igual que els directors d’instituts de recerca. La realitat és complexa, la meva opinió és que no. El dia que Maragall va suprimir el DURSI per raons, teòricament, conjunturals i després Montilla, per raons absolutament inexplicables, no va escoltar el que demanaven totes les universitats, centre de recerca i els que pensen que hem d’entrar ràpidament en la Societat del Coneixement si volem subsistir com a país competitiu, alguna cosa es va trencar. No sé que pensa Castells, alguna cosa sap de les universitats, però el que si està clar és que el seu pes específic en el govern és ara molt menor que fa uns anys. O potser és que el PSC vol fer mèrits davant les universitats i fer veure que arregla els problemes que ell mateix ha creat en una conselleria que depèn d’ERC? Quina seria la fotografia: Batalla entre univesitats i un departament d’ERC, arriba el PSC, àngel salvador i ho endreça. El temps ho dirà. El que si és clar és que tot plegat és un despropòsit.

I hi afegeixo: no sé si hi ha hagut manca de formes per par de la comissionada, potser hi han hagut errades formals en la comunicació de determinades notícies, no ho discuteixo, com tampoc no vull discutir si la comissionada té o no té capacitat per ocupar el lloc que ocupa. És opinable. Se li ha deixat fer la seva feina des de les altes instàncies del govern? Si la comissionada fos consellera se li podrien demanar responsabilitats, gairebé totes, però així no. No estic d’acord en què es plantegi una confrontació amb la comissionada quan el problema està més amunt. O és que algú amb dos dits de front creu que la comissionada no vol donar els 50,9 milions d’euros per compr els compromisos, que per cert ella no va signar? Per què no es parla de l’incompliment del president Montilla d’allò que va acordar el parlament respecte a l’assistència de la comissionada a les reunions del Consell de Govern? Qui defensa les universitats i la recerca a l’executiu? Un conseller d’un megafepartament amb mil problemes? Poc operatiu, no és superman i no coneix prou bé els nostres problemes. Els problemes estan en un altre lloc, i tenen nom i cognoms. Una possible substitució de la comissionada no serviria per arreglar una situació. Si de veritat és vol arreglar alguna cosa que es creï el departament d’Universitats, Recerca i Innovació, i si el nom no els agrada perquè l’ha proposat un altre que el bategin com vulguin, però que gestioni aquests temes.

Potser ja n’hi prou.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació