Pentinar al malalt


Enric I. Canela

Ahir vaig parlar de la crisi del Sistema Universitari Públic Català. Ara només recomanaré la lectura del breu text que publica e-noticies i que titula “Rectors demanaran la dimissió de Blanca Palmada” i abans diu “amb un manifest públic”. Simplement lamentable. Demanar la dimissió de Blanca Palmada vist el funcionament conjunt del Govern de la Generalitat en l’àmbit de la Universitat i la Recerca és com tenir un malalt greu pentinar-lo i dir que ha millorat. Em van ensenyar fa temps que per resoldre un problema la primera cosa és enunciar-lo correctament, un bon enunciat és el 50% de la solució. Canviar a la comissionada no solucionaria res, el seu canvi, en tot cas, hauria de ser la conseqüència de canvis estructurals més profunds i més rang en l’organigrama del govern de la Generalitat.

4 respostes a “Pentinar al malalt”

 1. a 08 nov. 2007 a les 11:21 Pau ex-dursi

  Tens punt de raó. Però si coneguessis de primera mà el que pensen els treballadors de tot aquest grup de dirigents, pensaries altra cosa. Són gent molt poc capacitada, que s’han posat en contra rectors, directors de centres i treballadors vàlids que han hagut de marxar a altres departaments. En definitiva, a tothom. Han omplert la casa d’assessors encara menys capacitats que dupliquen i tripliquen funcions amb sous de directors generals (pregunta a CCOO). Estan ensorrant el departament i pel bé del sistema tindrien de dimitir. Després també es tindria d’abordar una reestructuració i la possible creació d’un ou Departament com el DURSI. Però per higiene política, el primer pas necessari és que tots els comandaments que hi ha ara i els assessors haurien de dimitir. Sé de què parlo.

 2. a 08 nov. 2007 a les 11:41 enriccanela

  Hola Pau,
  Veuràs que no entro a valorar el que passa a l’ex-dursi. Com bé dius, no ho conec prou. El que si tinc molt clar és que el problema, sense fer la valoració del que fa, de la seva capacitat, dels seus errors o encerts, no és la comissionada. El tema dels assessors el desconec. Sé que al començament del primer tripartit van dir que això era un problema de CiU i després van contractar i contractar gent, però desconec el tema intern del CUR.
  El primer que cal és refer el DURSI o el DUR i aleshores automàticament tot s’ha de reestructurar.
  El que m’empipa és que es gastin les forces en una lluita estèril contra la comissionada. Encara que la canviessin no es recuperarien 50,9 milions d’euros.
  Jo, com saps, visc en una universitat, i si les titulacions no estan a punt no és per culpa de la comissionada.
  Podem discutir si el mapa si o si el mapa no, però tots sabem que la UB farà Química i que la UAB farà Química, algú creu que es traurà? Si no ho tenim fet és per culpa nostra. Portem anys, totes les universitats, discutint que és un ECTS, només cal anar a qualsevol universitat britànica i mirar-ho, és més barat i ràpid. I tots a fer seminaris explicant-nos uns als altres el mateix. Hem fet una religió i no la feina.
  Podem dir el que vulguem del decret, però també sabíem que la fitxa per a la verificació era aquella des de fa mesos.
  El problema vindrà si guanya el PP i torna a fer un decret nou. Ja ho ha dit.

 3. a 10 nov. 2007 a les 3:21 Elies

  Enric, vàries coses:
  – em sembla que la notícia de l’e-noticies no és exacta. Existeix el document, però no està consensuat i em sembla que no demanava la dimissió de la comissionada.
  – admetent que la comissionada no sigui la principal responsable dels mals que patim, és la responsable política. Inequívocament. D’acord als decrets del seu nomenament i estructura del nou departament, és la responsable d’Universitats, fins al punt que explícitament es preveu que pugui participar en les reunions del Comitè Executiu.
  -va acceptar plenament les regles de joc (supressió del DURSI, conseller Huguet i tota una llarga llista de gripaus que han seguit). És també, per tant, responsable dels seus actes.
  – si malgrat totes aquestes responsabilitats lògiques, ella està batallant honestament, però no pot, que ho denunciï i, en última instància, si no se n’ensurt, que dimiteixi.

  I em temo que en Pau té tota la raó en el que diu. Pel que jo sé, i ja sabem que el que sabem sempre és parcial, les coses estan anant així.

  Una última reflexió, Enric, dius que encara que la canviessin no es recuperarien els 50 milions. Però és que la seva obligació era que no s’haguessin perdut!!! Pacta sunt servanda!!! O plantat! però no traguis amb una cosa tan bèstia com aquesta, o com el buidatge competencial, etc etc. És que és una darrere de l’altra, collons (i amb perdó).

 4. a 10 nov. 2007 a les 8:16 enriccanela

  Hola Elies,
  Potser si que tens raó. Cert, pel que he llegit després i, així ho faig notar a partir de la premsa d’ahir, no està consensuat, no tots estan d’acord en demanar la dimissió, segurament no perquè no la vulguin.
  Tamé el decret preveu la seva participació a l’exectiu però o la conviden a anar-hi. Va anar un copt, va sortir a la premsa.
  Per a mi, el fet que no tinguem categoria de departament és el punt clau.
  Evidentment que és responsable. I no discuteixo res de tot això, el que vull dir és que qui té la possibilitat de quadrar-se davant Castells i Montilla no és ella. Tampoc té cap possibilitat de discutir on es pren la decisió si es presenta o no un recurs d’inconstitucionalitat contra el decret que envaeix competències. No crec que tingui cap possibilitat de seure’s amb en Castells a discutir de tu a tu i això és molt dolent. Aquestes coses ja les he viscut en l’etapa prèvia a la creació del DURSI i el canvi va ser espectacular.
  I l’últim punt d’acord. Jo m’hagués plantat. A la vida ja ho he fet.
  El meu comentari ve determinat pel fet que la responsabilitat de les universitats és haver permés que s’arribès a la desaparició del DURSI. Les universitats juntes tenen més poder del que fan servir. I l’haurien de fer servir perquè la situció és dolenta.
  Recorda que volien posar al Requejo. Què va passar? Que l’equip que volia Requejo no tenia carnet d’ERC. De qui és la culpa? Si hem arribat aquí no és per culpa de la comissionada, ve de més amunt.
  Acabo gairebé com he començat, no es poden reunir els rectors, si ho han fet, per fer plegar la comissionada, el que haurien de fer és dir prou més amunt. Aquest estira-i.arronsa vé de l’abril i no s’ha fet res.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació