Enric I. Canela

Finalment sabem quina és la proposta de les universitats sobre quines són les carreres que pensen adaptar a les noves directrius de l’espai Europeu d’Educació Superior (AVUI, La Vanguardia i El País). Sembla que s’adaptaran 13 carreres. La llista l’ha fet pública l’ACUP. És l’acord? És el que cada universitat a volgut o ha pogut? Com sempre deu haver una mica de tot. En tot cas el rector de la UPF i vicepresident de l’ACUP ha destacat que les universitats han actuat amb responsabilitat i les titulacions que proposen reformar per al curs vinent estan entre aquelles que ja tenien un pla pilot d’adaptació tal com proposava el comissionat per a universitats i recerca. Hi ha queixa de manca de programació per part del comissionat. La llista és aquesta:

 • Humanitats: UAB, UPF i UOC
 • Història: URV i UdL
 • Història de l’Art: URV i UdL
 • Geografia: URV i UdL
 • Publicitat i Relacions Públiques: UPF, UdG i URV
 • Periodisme: URV
 • Traducció i Interpretació: UAB i UPF
 • Psicologia: UOC
 • Dret: UOC
 • Matemàtiques: UAB
 • Física: UAB
 • Biologia Humana: UPF
 • Comunicació audiovisual: UPF

Òbviament 13 que no seran igual entre universitats ja que la llei dóna plena autonomia. Una valoració? Aquestes titulacions s’estan fent. Una proposta de programació podia haver anat en la línia de suprimir alguna. Així trobem carreres en la proposta que també les fan altres universitats que no les presenten entre les que renovaran el curs vinent. També es faran?

Per a mi l’error cabdal, que mescla titulacions i diners, està en haver iniciat això sense haver fet prèviament l’anàlisi econòmica del sistema universitari català i no haver proposat un model d finançament. És sobre aquesta base, quants recursos i per a què s’han de posar sobre la taula. L’estira-i-arronsa havia d’haver vingut després. Potser algú em tractarà d’economicista, però no vaig per aquí. Tants diners com siguin necessaris, però en base a uns criteris clars i preestablerts. I sobretot ben justificats després. És en aquest sentit que em puc adherir a la queixa de manca de programació. Per altra banda, donaria llibertat màxima a les universitats, amb l’avís de tancament de tot allò que no donés els resultats previstos. Si als estudiants no els interessa, per a què ho fem?

Un problema que queda sobre la taula. Sense acord, la UPF i la UdG volen posar Medicina i així sembla que han enviat al comissionat aquests títols dins el paquet de titulacions. També la UdL s’ofereix per fer Veterinària.

Dilluns informarà la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya sobre aquestes propostes. El 26 de novembre caldrà haver presentat la proposta de plans d’estudi i el 25 de gener la versió definitiva. El 15 de febrer hauran d’estar a Madrid, al Consell d’Universitats,

També els articles parlen dels 50,9 milions d’euros detrets del pressupost per a les universitats. Avui es reuniran els presidents dels consells socials amb el conseller Huguet. Sembla que dilluns podria haver una reunió de responsables universitaris amb el conseller Castells.

Aviat la solució de tot plegat. Una crisi que no s’havia d’haver produït mai i és el resultat de l’absurda i inoportuna decisió de carregar-se el DURSI, error de Maragall i de Montilla. En això si que hi ha unanimitat.

Una resposta a “Proposta d’adaptació de titulacions a l’EEES”

 1. a 11 nov. 2007 a les 7:56 Lejarza

  I love Lejarza 22. Who is who. Els 25 blogs polítics catalans
  El tuyo…
  http://argelaguer.nireblog.com/post/2007/11/10/i-love-lejarza-22-who-is-who-els-25-blogs-politics-catalans

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació